Gloria Viseras: "M'infectava les ferides i em vaig tallar els cabells per ser lletja"
L'exgimnasta olímpica, víctima d'abusos sexuals per part del seu entrenador, dona eines per prevenir l'abús en unes jornades a Palma
PalmaGloria Viseras fou campiona d'Espanya de gimnàstica artística l'any 1980, el mateix any que va participar en els Jocs Olímpics de Moscou. Dels 12 als 15 anys va patir centenars d'agressions sexuals per part del seu entrenador, des de tocaments fins a violacions. També insults i humiliacions constants. "Em deia 'puta' davant les altres, em castigava a fer 6.000 abdominals i a fer exercicis amb aparells que eren molt perillosos". Quan va arribar al límit, recorda, va cercar una estratègia per deixar de ser desitjada pel seu agressor. "M'infectava les ferides i em vaig tallar els cabells per ser lletja", diu.
Va passar 30 anys fins que va poder explicar el que li havien fet. El detonant va arribar quan li varen regalar un digitalitzador de fotografies i va treure de les caixes totes les fotos de la seva etapa com a esportista d'elit. Llavors el seu l'agressor sexual, l'entrenador de la selecció espanyola, continuava entrenant nines. Viseras es va posar en contacte amb algunes de les seves companyes i varen veure que unes quantes havien viscut el mateix. Varen posar una denúncia i han estat sis anys de judicis i finalment els han donat la raó, tot i que sabien que el delicte havia prescrit.
Viseras remarca que la nova llei de protecció de la infància permetrà a les víctimes tenir més temps per poder denunciar abans que el delitecte hagi prescrit, passarà de 18 anys a 30. És a dir, actualment, si l'abús va passar abans que la víctima complís 18 anys, té fins als 38 per denunciar. Amb la nova llei tindrà fins als 50 anys. "Nosaltres el que volem és que no prescrigui mai", explica Viseras, al capdavant de la Fundació Oro, Plata i Bronce, dedicada a prevenir l'abús en l'esport.
L'esport té, segons Viseras, factors de risc perquè es produeixi un abús, ja que hi ha una alta tolerància al dolor físic, hi ha relacions de poder i es dona massa importància als premis.
Des de la fundació Rana, entitat que es dedica a prevenir els abusos sexuals a Balears i que ha estat l'entitat organitzadora de les primeres jornades sobre aquest tema que s'han duit a terme a Palma, han demanat a l'exgimnasta i activista com es pot fer per arribar als clubs esportius, ja que es troben amb moltes portes tancades. Viseras afirma que s'ha de parlar de protecció i d'apoderament, però que així i tot és un tema complicat. També ha incidit que la prevenció s'hauria de fer de dalt a baix. És a dir, des de les fundacions nacionals d'esport fins a les locals.
Zona segura
Abans de la ponència de Viseras, el psicòleg infantil Marc Tur ha presentat el projecte Zona Segura, que ha començat a dur-se a terme a diferents clubs de bàsquet de les Illes, de la mà de la Fundació 1935, que forma part de la Federació de Bàsquet: "Hem vist mancances, com que per exemple no hi ha cap Registre Unificat de Maltractament Infantil relacionat amb l'esport", ha dit. Cal tenir en compte que un de cada cinc nins i nines pateixen abusos sexuals a l'entorn esportiu, on es produeixen relacions de confiança.