Societat24/11/2021

Acabar amb la missió impossible de comprar amb tàper al supermercat

Un protocol català insta el comerç a permetre que els clients s'emportin el peix, la carn, o els llegums en envasos reutilitzables

BarcelonaSortir de casa amb carmanyoles buides per anar a comprar al mercat és una imatge gairebé extingida a les llars. Els últims anys, però, els envasos reutilitzables despuntaven com una alternativa encara minoritària, que, a més a més, ara la pandèmia pel covid-19 ha erradicat en alguns establiments. Comprar ous, llegums, carn o peix al supermercat o a la botiga de proximitat i endur-s'ho a casa en recipients propis vol deixar de ser una anècdota i trobar més complicitats als comerços a partir d'ara. Això és el que persegueix el nou protocol que ha impulsat Rezero amb el suport del Govern per reduir la quantitat de residus que generen els envasos d'un sol ús.

La iniciativa ja compta d'entrada amb adhesions com les cadenes d'alimentació Condis, Ametller Origen, Veritas, Sorli o La Sirena, així com el Grup Llobet i associacions com el Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona, el Gremi de Peixaters de Catalunya o el Gremi de la Carn de Barcelona. La idea dels impulsors és que la llista creixi i que es generalitzi que el client pugui portar el seu envàs de casa sempre que estigui "net, eixut i es pugui tancar hermèticament", ha explicat la directora general de Rezero, Rosa García. Adherint-s’hi, els establiments assumeixen "la seva part de responsabilitat", subratlla la plataforma.

Cargando
No hay anuncios

La mesura s'avança d'alguna manera al que la Generalitat ha de regular per la via legal a través de la futura llei de residus que no estarà enllestida fins al 2023. Reduir la generació excessiva d'escombraries serà un dels objectius principals: avui cada ciutadà produeix 527 quilos de residus a l'any. Les tones de residus que s'acumulen en abocadors o es cremen tenen un impacte mediambiental –la gestió posterior explica el 6% de tots els gasos d'efecte hivernacle que s'emeten a l'atmosfera– i econòmic, que paguen els ajuntaments (i els contribuents) en forma de taxa per cada tona que acaba a l'abocador o a la incineradora.

Normalitzar la venda a granel

Els signants del nou protocol es comprometen a acceptar i fomentar la compra amb envasos reutilitzables que els seus clients portin de casa. A més, amb el document es comprometen a oferir part de la seva oferta a granel perquè el comprador pugui fer ús del seu envàs, a oferir bosses i capses reutilitzables, a donar incentius que fomentin la reutilització entre la clientela i a implantar mesures que redueixin o directament eliminin embalatges i etiquetes en les vendes a granel. En el cas dels gremis i associacions que s'han sumat a la iniciativa, es comprometen també a fer-ne difusió entre els seus associats.

Cargando
No hay anuncios

El protocol inclou altres mesures que, si bé són opcionals, Rezero proposa als supermercats i botigues perquè les avaluïn i practiquin si així ho consideren. Una és fer alguna promoció o obsequi que premiï els compradors que escullin els envasos reutilitzables. Una altra, incloure als lineals productes de proveïdors que treballin amb envasos retornables per a la distribució de begudes o altres productes, o bé assajar sistemes de logística inversa amb els proveïdors (que els portin els envasos plens i s'enduguin els retornats buits aprofitant la mateixa ruta de repartiment).

Tota la iniciativa no només avança el que ha de fixar la llei catalana, sinó que també és reflex del que ja ha ordenat la UE. La directiva europea de plàstics d'un sòl ús obliga a introduir alternatives reutilitzables en els envasos de menjar per emportar, i també disposa que els estats hauran d'haver creat el 2024 règims de responsabilitat ampliada del productor –perquè la indústria es faci càrrec de la gestió dels residus en què es converteixen els envasos que posen al mercat–. La llei que està en tramitació al Parlament preveu un nou impost al plàstic no reutilitzable, una reducció del 50% d'aquests productes el 2026, i del 70% el 2030 per a alguns envasos. A més, es prohibirà que es distribueixin de manera gratuïta a partir del 2023, seguint el camí que ja van obrir fa uns anys a Catalunya les bosses de plàstic als comerços.