El 82% dels joves de les Balears viu amb els seus pares
Els illencs d'entre 16 i 29 anys ha de destinar un 22,6% més que el sou mitjà al lloguer
PalmaNomés un 18% dels joves d'entre 16 i 29 anys es va poder emancipar de casa dels seus pares durant el 2023 a les Balears, un 0,6 menys que el 2022 i un punt més que la mitjana estatal, segons les dades publicades aquest dilluns per l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya.
Aquestes xifres es donen en un context en què la taxa d'atur jove es va disparar 2,4 punts percentuals i el preu del lloguer i de compra d'habitatge varen ser els segons més alt de l'Estat –amb una mitjana de 295.770 euros. D'aquesta manera, una persona jove hauria de pagar 1.288 euros per poder viure de lloguer en solitari, un 22,6% més que el seu sou mitjà, i hauria de destinar 23,5 anys de salari per poder comprar un habitatge i 7, per pagar només l'entrada.
Per molts de joves emancipar-se és un somni difícil d'aconseguir si la família no posseeix habitatges per poder-hi anar. De les onze persones que conformen el grup d'amigues de Carla, només s'ha pogut emancipar ella. "El pis me l'ha cedit ma mare i jo el que he fet és reformar-lo un poc, tot i que igualment li he de pagar un lloguer simbòlic", assegura. Però no totes tenen la mateixa oportunitat i, per emancipar-se, l'única opció és cercar casa a les plataformes. "Els meus pares viuen a una casa, però no tenen res més perquè hi pugui viure jo", explica Neus, una altra integrant del grup. Davant això, ja fa tres anys que mira sense èxit webs de lloguer i venda d'habitatges: "Mir cada dia els pisos que es lloguen, però tot és molt car, encara que sigui a l'altra punta de Mallorca", assegura.
Sous de mil euros i despeses de pis de 968 en l'àmbit estatal
Segons l'informe, el preu de l'habitatge de lloguer era el més alt de la història a finals de 2023, amb 968 euros al mes, 88 més que l'any anterior. Cal afegir-hi l'increment del preu dels subministraments bàsics, que suposen 163,61 euros al mes. Si el salari mitjà d'una persona jove era de 1.050,77 euros, "ni tan sols amb tot el sou podria permetre's llogar ell tot sol un habitatge", ha exposat la presidenta del Consell de la Joventut d'Espanya, Andrea Henry, amb relació als resultats de l'estudi.
Tot i que en l'àmbit estatal sí que va apujar la taxa d'emancipació l'any passat, no vol dir que es faci amb bones condicions de vida, ja que els preus de lloguer es trobaven en màxims històrics i en un total de quatre comunitats autònomes –Illes Balears, Extremadura, Regió de Múrcia, Navarra i La Rioja–era superior al que cobrava una persona jove.
"El problema de l'accés a l'habitatge, la precarietat i pobresa laboral són els responsables de l'augment dels problemes de salut mental, desigualtat i que ser jove en l'actualitat sigui un factor de risc per a la vida", ha conclòs Henry.