Els premis Humana, que convoca anualment la Direcció d'Infermeria de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, varen ser els impulsors de Nunca Solos. L'associació va tenir tan bon acolliment que la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, juntament amb la directora gerent de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, Carmen Santos, i la directora d'Infermeria, Noelia Azqueta, va ser presents a la presentació de la nova associació. Al principi, Nunca Solos estava formada per les infermeres Raquel Ramis, Reyes Brieva, Eva Moreno, Eva Lara, Isabel de Blas i Rosario de las Heras, com també pel zelador Sergio Aroca i per Gabriel de las Heras, l'única persona no sanitària de l'associació i responsable de l'administració i la comptabilitat. Però l'associació ha crescut de manera exponencial durant els seus cinco mesos d'existència, fins a arribar a les 30 persones voluntàries, i no totes elles són sanitàries.
L'acompanyament hospitalari minva el dolor dels pacients
L'associació eivissenca Nunca Solos fa cinc mesos que dona suport emocional als malalts
EivissaL'estiu passat es va crear a Eivissa l'associació Nunca Solos, la qual va ser iniciada per infermeres de l'hospital de Can Misses. L'objectiu era entretenir i acompanyar els pacients ingressats a la Unitat d'Hospitalització de Medicina Interna G, els quals, per diferents motius, es trobaven tots sols durant la seva estada. Però la seva tasca transcendeix el simple acompanyament i pot arribar a tenir un impacte en la reducció del dolor i la reducció de fàrmacs per dormir, segons apunta la presidenta de l'associació, la infermera Rosario de las Heras. Per això, un dels seus objectius és fer un estudi en aquest sentit.
Les infermeres es van adonar que, encara que el personal sanitari feia molt pels pacients, els treballadors estan subjectes a un horari laboral i moltes altres tasques. Així que, des del passat 1 de juliol, Nunca Solos Eivissa, du a terme la seva activitat hospitalària en horari de 17 a 20 hores, gràcies al conveni que l'Àrea de Salut va signar amb l'entitat per acompanyar i entretenir els malalts ingressats. També es va habilitar una sala per gaudir de jocs de taula, lectura, treballs manuals, tallers o pel·lícules.
Durant aquest temps de feina, els integrants de Nunca Solos han comprovat que el suport emocional proporciona seguretat i benestar als pacients, a més d'ajudar-los a ser més conscients de la seva malaltia. L'acompanyament també ajuda en el procés de recuperació i a reduir el patiment físic i psíquic que provoquen tant la malaltia com l'ingrés hospitalari.
Mentre que és a l'hospital, el pacient no només sofreix la pròpia malaltia, sinó també canvis i ruptures en les seves relacions personals i vida quotidiana. Això produeix sentiments de por, inseguretat i ansietat, que poden interferir en el procés de recuperació.
"A més d'acompanyar, es tracta de trencar la rutina hospitalària", assegura Rosario de las Heras. Malgrat que encara no tenen dades, els voluntaris de Nunca Solos ja han observat que els timbres amb els quals els pacients avisen d'un dolor s'utilitzen molt menys quan estan acompanyats que quan estan tots sols. "La gent no es recorda tant del dolor als horabaixes", diu De las Heras, qui hi insisteix: "Quan hi som nosaltres, els pacients criden menys el personal sanitari perquè tenen alguna cosa més en què pensar que no en el dolor."
La presidenta de Nunca Solos considera que el benefici emocional és compartit entre pacients i voluntaris. "L'emoció amb la qual et reben és una alegria tan gran per a ells com per a nosaltres", comenta. I aquesta emoció s'ha multiplicat durant les festes nadalenques, quan la solitud és especialment dura per als ingressats. "Molts pacients ploren en recordar quan encara vivien els seus éssers estimats. És una cosa trista perquè els voluntaris només hem passat una petita part de les festes amb ells", afegeix.
L'associació també va rebre un regal nadalenc del Consell d'Eivissa. La institució insular ha donat un lot de trenta armilles brodades amb el nom de l'ONG i el seu número de telèfon perquè les utilitzin els voluntaris. A més, Nunca Solos començarà a treballar als horabaixes a la residència de persones majors de Ca Serres.