Relació de parella
Societat14/11/2023

Com aconseguir una bona relació amb la teva exparella?

El pitjor moment del divorci és dir-ho als fills, perquè sents que mai més tornareu a ser una família

BarcelonaCosta tant com sembla mantenir una bona relació amb l’exparella quan es tenen fills en comú? El que s’ha trencat és l’amor entre la parella, però com a pares el divorci els pot unir, en tindran un munt d’oportunitats parlant sobre qüestions relacionades amb els fills. Per aconseguir-ho és important que la separació sigui conscient, així es poden curar les ferides, no tant les relacionades amb el dol de la separació com les que tenen a veure amb la història personal de cadascú: “Si vivim la separació o el divorci des de la por és fàcil que tornem a caure en les mateixes situacions més endavant”, assegura Rocío de la Chica, consultora de separacions conscients, cofundadora de Creada, des d’on treballen per divulgar la importància de la separació conscient per fer una mica més fàcil el que és difícil. Quan hi ha fills –apunta– encara és més important aquesta separació conscient. Si l’exparella es dedica a fer-se retrets, no hi haurà espai per ocupar-se dels fills. De la Chica explica que els fills necessiten un procés d’adaptació i que s’estigui per ells com en qualsevol altre procés sensible: “Requereixen atenció emocional per adaptar-s'hi amb naturalitat, sense ferir-los per una mala gestió de la separació”.

El període d'adaptació

Fa dos anys que l’Anna (39) i el Rubén (38) es van separar. Els ha costat tenir una bona relació? "Tot costa, és un canvi i implica un període d’adaptació”, explica l’Anna, i reconeix que al principi va ser una mica difícil acceptar-ho. Ells dos van parlar i preparar-ho tot perquè en el moment de dir-ho als fills tinguessin resposta a les preguntes que els poguessin fer i no van comunicar-ho fins a trobar els pisos on els pares viurien mentre feien el pis niu. Un cop presa la decisió de separar-se volien anar ràpid, els incomodava viure junts. L’Anna admet que ha hagut de treballar la culpa, sabia que la decisió de separar-se faria mal als fills, però recorda satisfeta quan el fill gran li va dir que estava content de la relació que ella tenia amb el Rubén, es va treure un gran pes de sobre: “Aquí em vaig quedar tranquil·la. La culpa va desaparèixer”. 

Cargando
No hay anuncios

Eva Bach, pedagoga, mestra i formadora, reconeix que el pitjor moment del divorci és el de dir-ho als fills: “Sents que mai més tornareu a ser una família que ho pugui compartir tot, alguna cosa es trenca per sempre”. La Cecília Martí, mestra, orientadora i mediadora familiar, explica que el que més pregunten els pares a la consulta és com fer-ho perquè les criatures pateixin el menys possible: “Se sorprenen quan els diem que no podran evitar-ho, perquè els farà mal”. Per això és important la manera com es fa, recomanen a la parella donar un mateix missatge, directe, precís, concís i ferm, deixar clar que ha estat una decisió de tots dos i que els fills no són els culpables de la ruptura.

El Rubén està convençut que més enllà del benestar emocional que suposa als fills que els pares tinguin tan bona relació, implica una sèrie de valors que els transmeten: “Som el seu mirall. Veuen i entenen que la relació de parella s’ha acabat, però la resta no. Seguim sent una família. El projecte canvia, però no desapareix”. Per a Martí, mestra, orientadora i mediadora familiar, educar és la tasca més difícil del món, i si es fa de forma compartida tot i estar separats ho és encara més. “Que la canalla tingui uns límits similars a les dues cases és boníssim, així no tenen escapatòria, no poden dir allò típic de la mama sí que em deixa i tu no”. Quan en una casa s’és més permissiu que a l’altra és més complicat per als fills, als fills els dona seguretat saber que els progenitors estableixen coordenades similars.

Cargando
No hay anuncios

Per sobre de les diferències

Quan l’Adri (22 anys), la filla de l’Anna (52), tenia poc més d’un any, els seus pares es van separar. D’això en fa més de 20 anys i des de llavors, llevat del primer any, que va costar d'acceptar la nova realitat i adaptar-se, sempre han tingut una relació excel·lent. “Va ser un període de dol, però després teníem clar que la nostra condició de pares estava per sobre de les nostres diferències i del trencament de la parella”, recorda la mare. Tant el pare com ella han refet la seva vida sentimental i han tingut fills amb les noves parelles. De fet, per circumstàncies laborals l’Anna sempre ha tingut la custòdia de la filla i la seva parella actual ha conviscut molts més anys amb l’Adri que el seu pare. Tot i així mai li ha dit pare, “perquè no ho és”, puntualitza. Creu que un detall que ha ajudat a aquesta harmonia, més enllà de la voluntat dels pares, és que les noves parelles després de la separació han tingut clar que no eren els pares i s’han mantingut al marge de les decisions sobre l’Adri i la seva educació. Encara que, a casa, l’Anna amb la parella i les seves filles són una família i tenen unes normes de convivència que tothom ha de respectar.

Cargando
No hay anuncios

Les famílies enllaçades també tenen bona relació entre elles. Quan l’Adri era petita, als festivals de final de curs solien anar-hi el pare amb la parella i els fills petits, i l’Anna amb el seu company i pare de la seva filla petita: “Encara ara a vegades els quatre germans coincideixen”, diu la mare. Els pares ara es veuen menys perquè la filla és gran, però a vegades coincideixen amb els amics comuns que tenen, i passen una bona estona. A més, l’Anna segueix tenint relació amb la família extensa del pare de l’Adri, “vivim al mateix barri, som veïns i de tant en tant ens veiem i parlem”.

Objectiu: que el divorci uneixi

L’Eva Bach i la Cecilia Martí han publicat El divorcio que nos une (Plataforma Editorial, 2023), on a través de cartes entre les autores proposen com superar el dolor que implica una separació conscient, independentment dels motius que la motiven, per convertir el passat en comú de la parella en una experiència emocionalment sostenible. Aquestes són les claus per les quals caldria transitar perquè la nova situació sigui realment satisfactòria.

–Sigues conscient. La separació ha de ser conscient, això implica acceptar i fer-se càrrec de totes les emocions ingrates, en lloc de projectar-les sobre l’altre o els fills. Els adults han de parlar-ne, sobretot si tenen fills, abans de comunicar-ho.

–Transcendeix. Supera l’emoció primària que hi pugui haver de dolor o ràbia. Accepta i integra aquestes emocions, elabora-les perquè ja no siguin amargues, així deixaran de ferir i desestabilitzar.

–Accepta i positivitza. Admet el dolor que hi pugui haver. Els fills poden tenir l'anhel de la família unida, però pensa que seria pitjor si no hi hagués una bona relació entre els adults. 

–Rerefons educatiu. Aconseguir una bona relació després del divorci és una lliçó d’amor i respecte per a tothom, especialment per als fills, que agraeixen la bona sintonia.

Cargando
No hay anuncios
Les famílies enllaçades

Separada, un acto de amor hacia ti y tus peques (Editorial Destino, 2023), és el llibre de Rocío de la Chica i Miguel Ángel Corrales, on dediquen unes pàgines a les famílies enllaçades i com fer-ho de la millor manera possible.

–Tancar bé la relació anterior. És important començar una nova relació de parella sense arrossegar pors i dificultats. Si ja hi ha fills, una nova parella suposa afegir factors a una equació complexa, hi ha molts factors que entren en joc i tothom carrega les històries que ha viscut anteriorment.

–Respectar els temps de les criatures. Cal que els fills hagin integrat la separació dels pares per després poder acceptar la nova parella. No s’ha de córrer, avançar-ho es pot tornar en contra perquè se’ls desperten pors als fills: on quedo jo a la vida del pare? Si m’agrada la seva nova parella, en quin lloc queda la mare?

–Molta comunicació en la relació de la nova parella. T’enamores de la persona adulta però no dels seus fills. L’afecte i l’estima no arriben de cop, tampoc de les criatures cap a la nova parella. Desgasta molt la no acceptació dels fills i la convivència és una prova de foc.

–Entendre les noves necessitats i particularitats. La manca de referents amb les famílies enllaçades fa que sovint intentin funcionar com les normotípiques quan en realitat tenen unes necessitats i dinàmiques diferents.

–Cura amb els fills de relacions anteriors. Quan es té un fill amb la nova parella és important parar especial atenció als fills que hi pogués haver de les relacions anteriors, poden estar gelosos i despertar-se rivalitats. Val la pena atendre’ls amb temps d’exclusivitat de tant en tant. Si la nova parella també té fills de la relació anterior és convenient que els fills d’uns i altres es coneguin en espais neutres i distesos, i que hi hagi espai per a la diversió. De mica en mica poden compartir experiències. Si arriben a conviure tots junts, s’han d’establir límits i normes clars i ferms, que tothom se senti atès i cada progenitor tingui temps d’exclusivitat amb els seus fills, no cal fer-ho tot plegats.