Principi d'acord entre Agama i els ramaders per mantenir la compra de llet
Cap vaqueria tancarà ni haurà d'enviar els animals a l'escorxador
PalmaEls representants de l'empresa del Grup Damm, propietaris d'Agama, no reduiran les compres de llet als ramaders mallorquins, després del principi d'acord assolit aquest dimarts amb el sector ramader de les Balears.
Joana Mascaró, la gerent d'Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA-AIA), una de les entitats presents a la reunió, ha explicat que les negociacions van per bon camí, ja que s'ha aconseguit mantenir la recollida de llet i mantenir totes les granges l'any que ve. "La negociació no acaba d'estar tancada, però veim un camí obert i el tema està millorant molt.
El primer que havíem de fer era assegurar la llet, assegurar que no hi hagi cap vaqueria que hagi de tancar i que no hagin de matar les vaques, i a llarg termini veure què feim i la viabilitat de les explotacions".
Per a la ramadera, la reunió ha suposat un canvi amb relació a fa 15 dies: "Hem vist bona disposició de la indústria, crec que entenen la situació del sector i el que passaria a Mallorca tant a les vaques com al sector primari si desapareixen les explotacions, i de moment ens començam a entendre". Per a Mascaró està clar que el que "hem d'aconseguir entre tots és revertir la situació, augmentar les vendes i el consum del producte local i canviar la tendència si volem que hi hagi explotacions, vaques de llet i que hi hagi foravila i pagesos a Mallorca".
A la reunió d'aquest dimarts, que s'ha fet a la seu de Damm, hi han assistit Mascaró i el president d'Asaja-Balears, Joan Company, i s'ha decidit que en els 15 dies vinents es tancarà un acord per anar més endavant amb les reivindicacions. "De moment, el més important era la viabilitat de les explotacions a curt termini i després hem de continuar fent passes. Si sobra llet, a veure què hem de fer".
Cal recordar que el sector ramader va protagonitzar el passat 22 de setembre una declaració conjunta de totes les entitats que representen el sector primari a Mallorca per denunciar la decisió que havia pres Agama de retallar un 40% la compra de llet a les granges mallorquines, la qual cosa, explicaren en roda de premsa, suposava la mort del sector lleter de Mallorca.
Per a Mascaró, aquesta declaració va suposar un punt d'inflexió: "Vàrem voler mostrar que s'havia arribat a un punt de no poder pus. Per això vàrem sortir tots junts; si això passa, ja podem partir tots, perquè primer són els ramaders i a poc a poc tota la resta. És un punt d'inflexió i les coses les hem de canviar entre tots, perquè si un estira cap aquí i cap allà no ho arreglarem".
Per la seva banda, fonts de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural han expressat una valoració positiva d'aquest principi d'acord per al sector productiu. "En tot moment, la Conselleria ha estat al corrent de les converses que s'estaven mantenint i s'ha posat a la disposició del sector perquè l'acord arribi a bon port. En aquest sentit, continuam treballant mà a mà amb el sector boví de la llet, desenvolupant línies d'ajudes i eines per aconseguir-ne la rendibilitat i la supervivència".