Penúltim pas a Europa per acabar amb el 'roaming' el 2017
El Consell d'Europa i el Parlament Europeu pacten acabar amb aquest recàrrec el 15 de juny de 2017 i només queda pendent d'aprovació pels 28 estats membres
BarcelonaEl recàrrec que les telefòniques cobren per trucar i per la itinerància de dades del mòbil entre quan es viatja arreu d'Europa està a una passa de tenir com a data de caducitat definitiva el 15 de juny de 2017. Després de 12 hores de negociació, la presidència letona del Consell d'Europa ha tancat un acord provisional amb el Parlament Europeu per acabar amb el 'roaming' i aconseguir un accés obert a internet entre els governs dels 28. Tot i això, aquest acord encara és provisional i ha de ser aprovat pels estats membres. De fet, la setmana passada el Comissari d'Economia i Societat Digital, Günther Oettinger, ja va anunciar la seva intenció d'acabar amb aquestes tarifes a mitjan 2017.
Algunes condicions
Segons l'acord, comunicat aquest dimarts pel Consell d'Europa, el 'roaming' s'acabarà a Europa el 15 de juny de 2017, però les operadores podran aplicar una 'política d'ús just' per evitar que se'n faci un ús abusiu. Això fa referència, per exemple, a l'opció de cobrar al client per "altres propòsits que no siguin viatges periòdics".
Alhora, s'ha acordat introduir una normativa protegir la recuperació dels costos i evitar que es cobri un recàrrec pels serveis als operadors per part dels distribuïdors de la xarxa.
La proposta inicial de la Comissió Europea (CE) tenia l'objectiu d'acabar amb aquest recàrrec el 2016, ja que considerava que no tenia cap sentit en el mercat únic comunitari. El Parlament encara anava més enllà i volia acabar amb el 'roaming' a final d'aquest 2015, però el Consell d'estats europeus va optar per postposar-ho fins el 2018 sota la pressió de les operadores nacionals.
Finalment, el Consell d'Europa i el Parlament han acordat avui que es rebaixin les tarifes de 'roaming' el 30 d'abril de 2016, amb un preu majorista un 75% més barat que l'actual.
Pel que fa a la neutralitat d'internet, les operadores hauran de tractar de la mateixa manera tot el trafic, encara que puguin aplicar "mesures de gestió raonables". Només es podran bloquejar els continguts en circumstàncies limitades, per exemple per evitar congestions del tràfic.
Aquest projecte d'acord haurà de ser ratificat pels estats membres de la UE durant els pròxims sis mesos.