On és el gran iceberg que es va desprendre a l'Antàrtida al juliol?
A banda d'aquest gran bloc de gel, aquesta setmana s'ha detectat un nou gran iceberg a l'Antàrtida
BarcelonaA principis de juliol, mentre patíem els rigors de la calor a Catalunya, va saltar la notícia que, finalment, la gran esquerda que feia mesos que no parava de créixer a la plataforma de gel Larsen C, a l'oest de l'Antàrtida, havia acabat implicant el despreniment d'un gran iceberg, anomenat A-68 i d'una extensió semblant a la demarcació de Girona. L'origen de la fissura es remuntava gairebé a una dècada enrere, per bé que es va accelerar a partir del 2014.
On és ara l'A-68?
Sentinel-1 és un satèl·lit de l'Agència Espacial Europea (ESA) que forma part del Programa Copèrnic, destinat al monitoratge terrestre i dels oceans. Aquest satèl·lit disposa d'un sistema que permet captar imatges del gel encara que hi hagi núvols, i fins i tot durant el període de foscor hivernal. Les últimes imatges de Sentinel-1 mostren que el gran fragment de gel continua a la deriva i que es va allunyant progressivament de la plataforma de gel Larsen C. Es calcula que dia 16 de setembre la distància entre la plataforma i el sector central de l'iceberg era de 18 quilòmetres.
L'aproximació de la primavera astronòmica, amb la consegüent arribada de la llum solar després de setmanes de foscor, ha permès obtenir més imatges de l'iceberg des de diversos satèl·lits.
És el cas de les imatges de Sentinel-3, les quals permeten veure que la gran massa de gel no ha patit fractures rellevants des del juliol i que el seu desplaçament és relativament ràpid a causa dels corrents marins i el vent. L'A-68 està molt allunyat de les rutes de navegació i de qualsevol àrea poblada, un fet que fa que no suposi una amenaça, malgrat que es manté la incertesa de com evolucionarà.
Un altre gran iceberg
El 21 de setembre el satèl·lit Landsat 8 de la NASA va capturar les imatges d'una gran esquerda a la glacera de Pine Island, a l'oest de l'Antàrtida. Dos dies més tard, el radar del satèl·lit Sentinel 1 de la Agència Espacial Europea va comprovar que el gel ja s'havia trencat i convertit en un iceberg. L'iceberg, anomenat B-44, té una superfície de 185 quilòmetres quadrats.