Medi Ambient

"Estam condemnats a actuar contra el canvi climàtic. Si ho endarrerim, les mesures seran més dures"

La degana del nou Col·legi d'Ambientòlegs de les Illes Balears, Carme Alomar, aprofita la presentació de l'ens per reclamar polítiques clares i compromeses

WhatsApp Image 2025 02 26 at 19.34.02
27/02/2025
2 min
1
Regala aquest article

PalmaFeia anys que un col·lectiu de llicenciats i graduats en Ciències Ambientals tenia la idea de crear un col·legi professional, el projecte no havia vist la llum fins ara. D'aquesta manera, la presentació del nou Col·legi d'Ambientòlegs s'ha fet a l'Estudi General Lul·lià davant d'una cinquantena d'assistents, la majoria del sector ambiental. "Era una necessitat perquè tenim molt a dir com a professionals en un moment crític per a la societat. Podem i volem contribuir a millorar un territori amb el qual ens sentim compromesos", explica la nova i primera degana Carme Alomar.

El col·legi neix amb l'objectiu de "representar, aglutinar i donar suport als professionals de les Ciències Ambientals, però també amb una mirada a tot allò que passa al voltant". "Per la nostra formació, estam molt pendents de com gestionen els recursos les administracions i les empreses, i de com podem contribuir a decisions col·lectives que millorin una realitat que ara mateix és molt preocupant", comenta la degana. En aquesta línia, Alomar considera que les Balears han arribat al límit pel que fa a la saturació del territori i el consum de recursos. "Anam contra rellotge en la lluita contra el canvi climàtic a les Balears i és urgent passar de les paraules a l'acció. Hauríem de ser conscients que estam condemnats a actuar contra el canvi climàtic, si ho endarrerim més les mesures seran més dures", afegeix.

L'Estudi General Lul·lià ha acollit la presentació de la nova institució.

De fet, la nova degana dels ambientòlegs considera que "tenim un malalt, a escala global i local". "Retardar el tractament és un greu error que pagarem car", assegura. En aquesta línia, s'ha adreçat a l'Executiu de Marga Prohens i a la resta d'administracions per remarcar que "el debat és important, però tenim molts diagnòstics, alguns molt preocupants, i el que falta és actuar de manera clara i concreta".

La importància de l'àmbit local

Alomar considera que les polítiques de lluita contra el canvi climàtic han de ser una prioritat de tots els agents socials, no només del Govern, i ha subratllat el paper dels ajuntaments, els quals "tenen moltes competències i gestió directa". "Es prenen decisions clau en la mitigació dels impactes. I encara n'hi ha molts [consistoris], els més petits, que no tenen ni un sol tècnic de medi ambient. Això demostra que encara no hi ha prou consciència del moment en el que ens trobam", afegeix.

La directora general de Medi Natural, Ana Torres, ha assistit a la presentació del Col·legi d'Ambientòlegs, que de moment té uns vuitanta membres i també serà present a les Pitiüses i Menorca. "Esperam que s'incrementi ben aviat la llista", ha dit la degana, a més d'agrair la tasca de l'Associació de Llicenciats en Ciències Ambientals, que ha aglutinat durant anys aquests professionals. L'acte ha finalitzat amb una conferència de Pere Sala, director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya.

stats