S’acumulen els testimonis contra els caps de la investigació de Cursach
Una cinquantena de persones han declarat al TSJIB aquesta setmana i la majoria han manifestat que s’havien sentit pressionades, assenyalant el jutge i el fiscal
Prop de mig centenar de persones han declarat aquesta setmana contra el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) i la majoria han reconegut que es van sentir pressionades, segons fonts internes del cas. Tant el fiscal com el jutge estan investigats per presumptes delictes de prevaricació, revelació de secrets, deslleialtat professional i detenció il·legal en la instrucció de la macrocausa contra Bartolomé Cursach.
En tres jornades maratonianes de declaracions -entre dimarts i dijous- a porta tancada al TSJIB, fonts properes a la investigació asseguren que la majoria de testimonis han declarat que varen rebre pressions part de Penalva i Subirán. El jutge instructor del cas, Carlos Gómez, ha pres declaració a imputats en els casos ORA i IME -relacionats amb l’escàndol de corrupció de la Policia Local de Palma- i que ara han esdevingut testimonis o acusadors. Entre aquests, hi ha l’empresari Antoni Roig, que va ser processat per frau el 2017 en relació amb el cas IME. Sobre la investigació de la causa, que Penalva va donar per finalitzada el 2017, Roig va assegurar aquest dimarts que el jutge li havia arribat a demanar que l’ajudàs en les seves declaracions, per la qual cosa es va sentir pressionat.
El mateix dia van acudir al tribunal els exregidors de l’Ajuntament de Palma Irene San Gil i Gabriel Vallejo, membres del govern de Mateu Isern i imputats en el cas ORA. San Gil, que va ser la responsable de Funció Pública, va manifestar que s’havia sentit utilitzada per incriminar altres persones. Tant ella com Vallejo van explicar que, quan els havien detingut el 2016, els varen informar dels delictes dels quals se’ls acusava, però no dels fets.
Malgrat això, fonts properes a l’acusació afirmen que alguns dels citats aquesta setmana -entre els quals hi ha també funcionaris de l’Ajuntament, advocats i testimonis protegits- asseguren que quan varen prestar declaració no va quedar transcrit el que ells deien, sinó el que el jutge i el fiscal volien, gràcies a les seves pressions. Cal recordar que Manuel Penalva va liderar durant gairebé tres anys una de les causes més complexes de corrupció de les Balears i que a final del 2017 l’Audiència Provincial va admetre apartar-lo del cas per “pèrdua d’aparença d’imparcialitat”. Més tard van aparèixer les converses de WhatsApp entre el jutge, el fiscal Miguel Ángel Subirán i els policies que feien la investigació, que indicaven que haurien pogut cometre delictes com ara detencions il·legals.
Un dels afectats per aquest entramat, concretament pel cas ORA, va ser l’exdiputat del Partit Popular Álvaro Gijón. Abans que quedàs arxivat el cas ORA, Gijón era investigat per sis delictes en aquesta causa: suborn, ús d’informació privilegiada, malversació, tràfic d’influències, blanqueig de doblers i frau a l’administració. Gijón va declarar aquest dimecres al TSJIB que no havia tingut la possibilitat de defensar-se de les acusacions que va rebre durant la investigació. Si no fos per la condició d’aforat de la qual gaudia l’exdiputat, també hauria acabat detingut en l’operació. Tot i això, el jutge Penalva va ordenar que arrestassin el seu germà i els seus pares el juny del 2017. Tots tres també van declarar dimecres a l’Audiència. Sobre això, l’exmembre del PP va defensar que no hi havia motius per arrestar la seva família. La instrucció del cas apuntava a una presumpta vinculació dels pares i el germà de Gijón amb un delicte de blanqueig de doblers relacionat amb la manipulació del contracte del servei d’aparcaments de Palma.
Crida i cerca per a la madame
Fins a 51 persones estaven citades a declarar entre dimarts 16 i dijous 18 de juny, però no totes hi van comparèixer finalment. Aquest ha estat el cas de la coneguda com a madame o testimoni protegit número 31 del cas Cursach, convocada per a dijous migdia. De la cinquantena de persones citades a declarar, ella és l’única que ho havia de fer en qualitat d’investigada, atès que -juntament amb Penalva, Subirán i tres policies de blanqueig que també s’enfronten a un delicte de revelació de secrets-és una de les acusades en aquesta peça. La testimoni protegida ja tenia una interlocutòria del 20 de maig que li ordenava entrar a la presó per no pagar la multa que li van posar de 720 euros per denúncia falsa i, per això, ara algunes acusacions demanen una ordre de crida i cerca per a ella.
A més, les parts preveuen demanar noves proves a partir d’aquesta cinquantena de declaracions per continuar amb la instrucció del cas, que ja fa prop de sis mesos que està obert. Una de les primeres diligències va ser la declaració de Penalva i Subirán, també al TSJIB i a porta tancada, el 6 de febrer. Ni el jutge ni el fiscal no havien comparegut abans davant la justícia per aquesta causa i ambdós varen defensar la seva actuació.