Administracions Públiques abaixa la inversió en Memòria Democràtica, però crearà un banc d'ADN per a infants robats
Unides Podem i MÉS han recriminat a la consellera Isabel Castro que anunciï un pla de conciliació en una comissió parlamentària que s'ha allargat fins a la mitjanit
PalmaLa consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, ha detallat aquesta nit a què destinarà els 70.118.434 euros que rebrà del pressupost de la comunitat autònoma per al 2021, un 3,06% més que el 2020. Tot i que gairebé totes les partides econòmiques de la Conselleria han pujat, la Direcció General de Memòria Democràtica ha patit una lleugera davallada de 82.016 euros en comparació amb la inversió del 2020.
No obstant això, dels 1.315.278 euros dels quals disposarà, una part anirà destinada a engegar un nou banc d'ADN autonòmic per a familiars de víctimes de la Guerra Civil i el franquisme i per a infants robats. A més, es pretén posar en marxa el tercer Pla de fosses d'aquesta comunitat, entre altres accions.
Aquests 1,3 milions d'euros formen part del pressupost de 2.618.912 euros que es destina a la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern per al 2021. La resta de la inversió es repartirà entre la Direcció General de Participació Ciutadana i Voluntariat, amb 626.038 euros, i la Direcció General de Transparència i Bon Govern, amb els 677.596 euros restants.
El repte de conciliar
El debat de la comissió ha estat marcat per l'horari en què s'ha fet. Malgrat que estava prevista per a les vuit del vespre, no ha començat fins passades les deu i mitja i s'ha allargat fins a la mitjanit. En aquest sentit, tant la portaveu d'Unides Podem, Esperança Sans, com el de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, han retret a la Conselleria que, precisament durant aquesta jornada, anunciï la creació del pla Concilia de mesures per afavorir la conciliació entre la vida familiar i laboral dels treballadors públics.
Aquest programa s'inclou dins el pressupost de la Direcció General de Funció Pública, que és de 4.201.394 euros. Aquesta partida està destinada, a més, al foment de l'ocupació pública, a l'impuls de noves mesures en matèria de prevenció de riscos laborals i a l'adaptació del teletreball a les noves realitats socials. Per la seva banda, l'Escola Balear d'Administracions Públiques (EBAP), adscrita a aquesta Direcció General, disposa d'un pressupost de 4.607.254 euros.
Aposta per la digitalització
Segons ha explicat Castro en la seva intervenció, el gruix del pressupost se l’emporta la Direcció General de Modernització i Administració Digital, que tindrà 45.358.580 euros. La consellera ha destacat la importància d'invertir en aquest departament “per garantir una administració molt més eficient, transparent i accessible”. Aquesta inversió permetrà impulsar l'administració electrònica i la digitalització dels processos a favor dels ciutadans i dels treballadors de l’administració.
Si bé 7,8 milions d'euros es destinaran a la modernització i digitalització de l'Administració, la major part del pressupost d'aquesta Direcció General es destina a l'Ens Públic de Ràdio i Televisió de les Illes Balears, amb 33,9 milions. Aquests, en què s'inclouen un increment de dos milions d'euros per a millores salarials dels treballadors dels serveis d'informatius de ràdio i televisió, representen gairebé la meitat del total dels diners que rep la Conselleria.
La segona mossegada més important del pressupost la rebrà la Direcció General d'Emergències i Interior, amb 12.942.927 euros, un 10% superior a la de 2020. D'aquesta àrea, Castro ha destacat la partida de 2,37 milions d'euros destinada al Fons de Seguretat Pública, que reverteix directament en les policies locals de tots els municipis de la comunitat i en el programa autonòmic de Policia Tutor.