La mort a Brians II de John MacAfee el dia que l'havien d'extradir sorprèn el seu advocat

El magnat de l'antivirus va ser trobat mort dimecres a la seva cel·la de la presó catalana

John McAfee, en una imatge del 2012.
ARA
24/06/2021
3 min

BarcelonaL'advocat del magnat nord-americà John McAfee, que va ser trobat mort aquest dimecres a la seva cel·la de la presó de Brians II, ha assegurat que no va detectar cap senyal que apuntés que el seu client es podia suïcidar. L'Audiència Nacional va aprovar el mateix dimecres que el creador del conegut antivirus que duu el seu cognom fos extradit als Estats Units, on la justícia l'acusa de frau i evasió fiscal, però el seu cos va ser trobat sense vida pels funcionaris del centre penitenciari.

En declaracions a l'agència Reuters, Javier Villalba, lletrat de McAfee, va negar haver percebut cap indici que apuntés que el magnat tenia intenció de llevar-se la vida. "Tenia contacte telefònic constant amb ell. En cap moment va mostrar cap preocupació o indicació que ens fes pensar que això podia passar", ha indicat l'advocat. Villalba ha assegurat que "no estava justificat sota cap circumstància que aquest home estigués a la presó".

McAfee portava anys evadint la justícia dels EUA, on havia de fer front a dos processos diferents. Un, en un tribunal de Tennessee per evasió fiscal, i l'altre a l'estat de Nova York per un presumpte frau de 23 milions de dòlars amb operacions de criptomoneda. Abans, també havia tingut problemes amb la justícia de Belize, país del qual va fugir el 2012 al ser investigat -però mai acusat- per la mort d'un tret al cap del seu veí. També va ser expulsat de la República Dominicana per tinença il·lícita d'armes el 2018 i va ser jutjat el 2015 als EUA per conducció i possessió d'armes sota els efectes de l'alcohol.

El magnat, que va ser l'inventor del primer programa antivirus comercial, era molt actiu a les xarxes socials, sobretot a Twitter, on tenia una gran quantitat de seguidors, als quals donava consells sobre inversions. Durant els mesos de confinament, va intentar fer creure que fugia viatjant per diversos països del món quan en realitat estava instal·lat de forma permanent en un antic hotel de Cambrils, on pocs anys abans els Mossos havien trobat una granja de criptomonedes.

Amb l'aixecament de les restriccions frontereres, McAfee va intentar sortir d'Espanya amb un vol des del Prat, on va ser detingut el 3 d'octubre arran d'una ordre d'arrest internacional emesa per les autoritats nord-americanes. Va ingressar en presó provisional a Brians II, on va estar reclòs fins dimecres, quan l'Audiència Nacional va donar llum verda a la seva extradició als EUA. Aquella mateixa tarda va ser trobat sense vida a la seva cel·la. Segons Reuters, McAfee estava sol en el moment de la mort tot i que compartia cel·la amb un altre intern.

Fonts del departament de Justícia de la Generalitat van indicar dimecres que, en principi, el suïcidi sembla la causa més probable de la mort, tot i que no ho van confirmar a l'espera dels resultats de l'autòpsia.

Rússia i el fill de Trump alimenten la conspiració

McAfee tenia un caràcter excèntric que mostrava a les xarxes socials. A més, sovint tuitejava missatges relacionats amb teories de la conspiració alimentades per mitjans i grups d'extrema dreta, i deia que era un objectiu del govern del seu país. El 2016 va intentar infructuosament ser elegit com a candidat del Partit Llibertari -un partit minoritari a la dreta dels republicans- a la presidència dels EUA.

El 2019, McAfee va assegurar que les autoritats nord-americanes l'amenaçaven, i que si apareixia mort per un suposat suïcidi es tractaria en realitat d'un assassinat. Ja a Can Brians, l'empresari va publicar un nou missatge a Twitter en la mateixa línia: "Tot va bé. Sapigueu que si em penjo, com Epstein, no serà culpa meva", va dir el 15 d'octubre passat. Jeffrey Epstein és el financer nord-americà que es va treure la vida al ser acusat de pederàstia, tot i que grups d'extrema dreta nord-americans asseguren que va ser assassinat per protegir altres personatges influents que estaven involucrats en una suposada xarxa d'abusos de menors i satanisme.

Arran d'aquest succés, Donald Trump Jr., fill de l'expresident dels EUA Donald Trump, ha preguntat aquesta matinada als seus seguidors si creien que la mort de McAfee es deu realment a un suïcidi o si ha estat "epsteinitzat".

En un to més moderat, l'exespia nord-americà refugiat a Rússia Edward Snowden va lamentar la mort del guru dels antivirus, de qui va dir que s'havia tret la vida per evitar la crueltat de la justícia dels EUA, però va avisar que el fundador de Wikileaks Julian Assange podria ser la propera víctima. Per la seva banda, una portaveu del ministeri d'Exteriors rus també va expressar dubtes sobre la causa de la mort de McAfee i va demanar que "no es trigui 50 anys" a aclarir-ho.

stats