Veïns afectats duran als jutjats “la inacció” de l’administració envers l’empresa Avícola Son Perot

Expliquen que aquesta manca d’acció en tot allò que afecta aquesta empresa “fa dubtar que hi hagi interessos particulars”

Afectats duran als jutjats “la inacció” de l’administració envers l’empresa avícola.
Josep Maria Sastre
31/10/2024
2 min

SineuVeïns i veïnes de Porreres, Llucmajor i Manacor afectats per l’activitat d’Avícola Son Perot en les seves granges avícoles de ramaderia industrial i planta d’ovoproductes han creat una coordinadora que posarà en marxa mesures legals “per inacció” de les diferents administracions en tot allò que afecta l’activitat de l’esmentada empresa. Expliquen que aquesta manca d’acció de les administracions en tot allò que afecta aquesta empresa “fa dubtar que hi hagi interessos particulars”.

El passat dimarts va tenir lloc a la Biblioteca de Porreres una reunió amb els representants dels esmentats pobles, afectats per l’activitat actual de l’empresa, i també de Sineu i Maria, on l’avícola té en projecte la polèmica macrogranja de gallines. En aquesta trobada varen decidir “unificar forces en l’àmbit de Mallorca per fer feina conjunta en el sentit d’emprendre mesures legals coordinades per la inacció” de les diferents administracions, expliquen.

Els assistents titllen aquesta primera reunió de “molt profitosa”, ja que “ens vàrem conèixer i vàrem poder posar damunt la taula la problemàtica” conjunta que pateixen, com ara “malviure per mosques i olors els set dies de la setmana, 24 hores al dia i 365 dies a l’any, la contaminació de l’aire i de l’aigua”. Una situació que “no ens ho podem ni imaginar, s’ha de viure per entendre-ho”.

Per tot plegat, apunten que la conclusió principal d’aquesta primera reunió és que “l’administració local, és a dir, els ajuntaments, en el cas de Llucmajor i Manacor, coneixedors de la realitat per mor de les denúncies que fa anys que el veïnat han posat, no han fet res”. En aquest sentit, apunten que, “fins i tot fa pensar que hi ha un cert interès a no fer res i beneficiar l’empresa”.

En aquest sentit, concreten les crítiques en l’administració autonòmica, el Govern balear que “coneixedor de la situació per les denúncies que fa anys els veïns han presentat no ha fet res”. Afegeixen que aquesta situació “és molt greu, ja que correspon a l’administració vetllar pels interessos de la població, i no en benefici d’un empresari“.

Recorden que aquestes denúncies han arribat a Fiscalia i que el veïnat “estan a l’espera que es resolguin”. Però recorden que “mentrestant, la granja de Llucmajor continua oberta amb moltíssimes gallines més de les que té autoritzades i sense comptar amb l’autorització ambiental integrada, que és obligatòria, i aquest fet, com hem dit, el consenten les administracions”, expliquen.

Pel que fa a Porreres on l’empresa té una planta d’ovoproductes, apunten que “el cas és una mica diferent” perquè “l’Ajuntament sí que va actuar arran de les queixes del veïnat per males olors d’ou podrit i mosques, es va precintar l’activitat perquè treballaven sense llicència. Però, tanmateix, sabem que la fàbrica continua en marxa, sense la corresponent llicència. L’empresari no obeeix“.

stats