Els afectats pel parc fotovoltaic d'Inca-Selva acusen el Govern de manca de comunicació
La plataforma contrària al pla ha recollit més de 1.000 firmes per tal d'evitar la declaració de les instal·lacions com a projecte industrial estratègic
PalmaLa plataforma contra el parc fotovoltaic d'Inca- Selva i el GOB han tornat a demanar al Govern que rectifiqui i tiri enrere la declaració de la instal·lacions com a projecte industrial estratègic. En poc temps, han recollit més de 1.000 firmes, que han presentat davant l'Ajuntament de Selva –contrari al projecte–, la Conselleria de Transició Energètica –responsable de l'autorització del projecte–, i la Comissió Balear de Medi Ambient –que té en marxa els informes necessaris per a la declaració d'impacte ambiental de la instal·lació-.
Els contraris a la instal·lació fotovoltaica expliquen que es tracta d'un projecte de 49,93 MWp que afecta 52 hectàrees de sòl rústic dels municipis de Selva i Inca i que suposarà la instal·lació de 74.520 plaques solars. A més, recorden que no és l'únic projecte en procés, ja que a l'altre costat de l'autopista d'Inca, a la falda del puig de Santa Magdalena, s'està tramitant un parc solar a la finca de Son Vivot, de 21,39 MWp.
El portaveu de la plataforma, Jordi Vicenç, ha agraït el suport del GOB i ha considerat que amb aquest projecte "es destrueix paisatge, darrere de la voluntat d'una política d'emergència climàtica que no s'ha mesurat bé". La Direcció Insular d'Energia, ha dit, "no té en compte l'informe de l'Ajuntament de Selva, que de cap manera hi és favorable". En la mateixa línia, ha assegurat que "no estam en contra de les energies renovables, hi estam a favor, però d'una manera mesurada". Amb el plantejament actual, "des del puig de Santa Magdalena mirant cap a la serra de Tramuntana trobarem un oceà de plaques solars".
Per la seva part, Pedro Fiol, el pastor de la finca de Son Vivot afectat, ha explicat que no han rebut cap comunicació per part de les administracions. Actualment, ell té 250 ovelles, i ha dit que "en un projecte agrícola que preveu que hi pugui haver animals, jo, que tenc un contracte per explotar la finca durant cinc anys, no hi aparesc, però sí que hi ha un altre pagès". També ha assegurat que "no estic en contra de les energies renovables, però no al camp ni en una terra fèrtil que funciona" i que a "responsable els que permeten el projecte que, si es tira endavant amb els termes que ells diuen, almenys 150 de les meves ovelles aniran a l'escorxador". Fiol ha lamentat que, malgrat que ha intentat posar-se en contacte amb el director general d'Endesa a les Illes Balears, Martí Ribas, i el batle d'Inca, Virgilio Moreno, "no s'ha produït cap trobada, quan fa dues setmanes que ens hauríem d'haver reunit".