Afers Socials atén cada any més de 1.000 persones involucrades en procediments jurídics

Prop d'un 28% de les persones rep atenció per problemes de drogoaddicció i un 26% per malalties cròniques, especialment de salut mental

Signatura del conveni anual entre la fundació IRES i la conselleria d'Afers Socials
A. T.
29/12/2020
2 min

PalmaLa Conselleria d'Afers Socials ha renovat aquest dimarts el conveni de concertació amb la fundació IRES per prestar –per un període d'un any més– serveis socials específics dins el sistema judicial, a través dels quals atenen cada any unes 1.100 persones, segons ha informat la consellera Fina Santiago. D'aquestes, "un 28% rep atenció per problemes de drogaddicció; un 26%, per malalties cròniques, especialment de salut mental, i uns 80 casos cada any tenen a veure amb violència masclista".

Aquest conveni s'ha signat a la seu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) com a símbol de "contacte entre la justícia amb la marginalitat i l'exclusió social", segons ha declarat el president del TSJIB, Carlos Gómez. "Hem d'intentar que les persones que queden en llibertat tinguin una oportunitat de no quedar marginades", ha afegit Gómez, que celebra poder tenir recursos de fora del sistema judicial que reverteixen positivament en aquesta administració.

Per la seva banda, Santiago ha destacat que "el 2017 aquest servei va passar de dependre d'una subvenció a ser una concertació", la qual cosa "li ha donat estabilitat". A més, això significa que "l'Administració pública considera que és un servei essencial i es compromet a pagar una quantitat de doblers a l'entitat que el gestiona", que pot ser del tercer sector o privada. Concretament, el Govern paga 125.000 euros anuals per aquesta prestació. No obstant això, ara ja fa 34 anys que s'ofereix aquesta atenció, que en un principi depenia directament de l'Institut de Majors i Serveis Socials (Imserso).

Més presència a les Illes

La directora territorial a les Balears de la fundació IRES, encarregada de prestar el servei, Aina Capellà, ha destacat que la concertació "ha permès ampliar-lo a més jutjats" i que ara "ja té presència a Palma, Inca, Manacor, Eivissa i Menorca". En el cas d'Eivissa, la darrera a disposar d'aquesta atenció, Capellà subratlla que té "una demanda que no s'esperava per ser un servei inicial".

Quant al procediment que se segueix perquè "qualsevol persona implicada en un procediment judicial –testimoni, encausada, familiar... –" accedeixi al servei, la professional indica que es pot iniciar des de qualsevol via: pot derivar-les el jutge o poden ser elles mateixes les que hi contactin. El perfil "ha canviat" i "ara hi ha de tot", indica Capellà, que recorda que al principi predominaven els perfils de drogoaddicció.

stats