Les agressions a infermeres augmenten un 37% a les Balears

El 2023 se'n varen registrar 369, enfront de les 268 de l'any anterior

Una infermera recollint les donacions de sang, en una imatge d'arxiu
ARA Balears
02/10/2024
1 min

PalmaLes agressions a infermeres es van disparar l'any passat un 37% a les Balears respecte a l'any anterior, en passar de 268 a 369, segons les dades de l'Observatori d'Agressions del Consell General d'Infermeria. L'Observatori situa l'increment de 101 casos a les Balears entre els més elevats de l'Estat, per darrere l'Aragó (+145) i les Canàries (+142). L'augment s'explica pel major nombre de denúncies per part de les infermeres i per un millor registre de les dades per part dels diferents serveis de salut.

A Espanya, en 2023 es van denunciar un total de 2.840 agressions a infermeres, que suposen un increment de més del 10% respecte a 2022, quan es van registrar 2.580 incidents. Aquesta setmana s'han conegut casos d'agressions a infermeres a les Canàries i a Cadis.

Pacients enfadats

El president del Consell General d'Infermeria (CGI), Florentino Pérez Raya, ha criticat que les infermeres sofreixen una violència en molts casos derivada de les deficiències del sistema sanitari, les llistes d'espera, demores en l'atenció, i l'increment en el nombre d'infermeres amb el qual s'aconsegueixi rebaixar la pressió assistencial d'una sanitat infradotada. Per part seva, el director de l'Observatori i secretari general del CGI, Diego Ayuso, creu que aquest augment "no s'ha degut realment al fet que les agressions s'hagin incrementat en unes certes regions de manera tan alarmant, sinó al fet que hi ha més conscienciació dels professionals a l'hora de denunciar i més sensibilitat a l'hora de registrar les dades per part de les comunitats autònomes".

Andalusia és la que ha registrat un nombre més grans d'aquests successos, amb 752, seguida de les Balears (369), l'Aragó (242), Castella i Lleó (232) i Galícia (212). Per contra, les regions que menys agressions han notificat són Ceuta (3) Melilla (3), Extremadura (14), el País Valencià (15) i Madrid (30).

stats