El personal d'urgències de les Illes ha patit 177 agressions físiques i 1.347 de verbals del 2015 al 2018

L'IB-Salut està actualitzant el pla de prevenció, que és del 2006, amb formació i en coordinació amb la policia

Els actes violents contra el personal sanitari han apujat a les Illes de 39 en 2016 a 56 l'any passat.
Maria Fuster
25/09/2019
2 min

PalmaAquest dimecres dos tècnics del 061 han estat agredits¡, un nou cas que se suma a la llista del 2019. En total, el personal d'urgències de les Illes ha patit 177 agressions físiques i 1.347 de verbals del 2015 al 2018, segons ha informat la directora d'Humanització de l'IB-Salut, Rosa Duro, qui també ha comentat que "s'està actualitzant el pla de prevenció, que és del 2006, amb formació i coordinació a la policia"

Duro assegura que els darrers anys havia augmentat el nombre d'agressions. Segons les xifres facilitades per l'IB-Salut, les agressions físiques durant el 2015 varen ser 36, l'any següent se'n registraren tres més i durant el 2017 varen arribar a les 60, sense que s'hagi detectat què pot haver motivat aquest increment, comenta la directora d'Humanització. L'any 2018 n'hi va haver 42. I enguany, per ara, n'hi ha hagut 26. Les agressions verbals estaven al voltant de les 300 fins al 2017 i 410 persones varen insultar els tècnics del 061 el 2018.

Durant el darrer any, 215 persones han fet formació de prevenció d'agressions adreçat als professionals d'emergències que tenen contacte amb "col·lectius vulnerables, on es poden produir agressions". La formació consisteix a ensenyar a aquests professionals, que habitualment es troben amb pacients alterats per diverses circumstàncies o que en un moment donat han d'assistir un pacient mentre són increpats, tècniques de contenció d’agressions tant verbals com físiques amb l’objectiu d'evitar el conflicte.

Del total de 16 sessions que s’han fet fins ara, 11 s’han programat amb els professionals de Mallorca, 2 amb els de Menorca i 3 amb els d’Eivissa. Es preveu formar 80 professionals més durant el mes d'octubre.

D'altra banda, des de l'IB-Salut s'ha informat que s'ha arribat a l'acord amb l'Advocacia de la Comunitat Autònoma per personar-se en tots els casos de denúncia per agressió a un professional del Servei de Salut i que s'ha reforçat el personal de seguretat als centres més conflictius.

Així mateix, tots els departaments d'admissió dels centres de salut i hospitals ja disposen d'un botó antipànic connectat a la central de l'112. El programa informàtic del Servei de Salut (intranet) també té un botó d'auxili. Si el professional el fa servir des de la seva consulta, alerta els companys de centre perquè hi acudeixin.

Quan ocorre una agressió, el Servei de Salut activa el protocol per a aquests casos, que preveu assistència sanitària i suport jurídic i psicològic als professionals involucrats.

El Ministeri farà una recollida de dades homogènia durant el 2019 per trobar solucions, ja que es tracta d'un problema generalitzat, segons Duro.

stats