Societat 27/08/2024

La macrogranja de Sineu consumirà més de 60.000 metres cúbics d'aigua a l'any, adverteixen els agricultors ecològics

El projecte preveu la instal·lació de naus per albergar fins a 739.400 gallines

ARA Balears
2 min
Una explotació de característiques similars a la projectada a Sineu.

PalmaL'Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema) ha advertit que la macrogranja de Sineu consumirà més de 60.000 metres cúbics d'aigua potable a l'any i que el projecte "contrasta amb els esforços de l'administració i la societat per fomentar una agricultura de qualitat i de petites i mitjanes explotacions". També han apuntat que el pinso necessari serà importat principalment des de fora de l'illa i que incrementarà la petjada de carboni amb unes 6.000 tones de diòxid de carboni. Així ho ha assenyalat l'entitat en un comunicat recollit per EFE, en què ha expressat el seu rebuig pel projecte de construcció de la macrogranja perquè perjudica les petites explotacions agrícoles i "va en contra d'una agricultura i una ramaderia sostenible". El projecte preveu la instal·lació de naus per albergar fins a 739.400 gallines, distribuïdes en 242.520 gallines de recria i 496.880 gallines adultes.

L'organització també ha criticat que aquesta classe d'explotació intensiva, "que s'assembla més a una indústria que a una activitat agrícola, implicarà un gran consum de recursos naturals limitats a l'illa, com aigua, terra i energia". A més, adverteix que la macrogranja "generarà grans quantitats de residus i emissions de gasos d'efecte hivernacle" i que podria "contaminar els aqüífers amb nivells elevats de nitrogen".

Així, l'entitat ha fet una crida a les administracions competents perquè "aturin la tramitació del projecte" i sol·licita a la propietat que consideri una alternativa més sostenible, com redimensionar l'explotació i convertir-la en ecològica, basada en pastures i cultius locals. També presentarà al·legacions formals contra el projecte.

Finalment, ha denunciat que moltes petites explotacions avícoles enfronten dificultats a causa de l'"excessiva càrrega burocràtica", que s'assembla a la requerida per a grans explotacions, i que podria dur-les a abandonar l'activitat.

stats