Agricultura
Societat15/01/2024

Agricultura durà 15 milions de litres d'aigua per a regadiu des del Pla de Sant Jordi fins a Llucmajor

El projecte costarà 41 milions d'euros i permetrà recuperar aqüífers i augmentar la producció hortofrutícola de diversos municipis

PalmaEntre 15 i 20 milions de litres d’aigua depurada arribaran des del Pla de Sant Jordi fins al Migjorn de Mallorca gràcies a un projecte d’impulsió que promou la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural que té el suport i la declaració d’interès per part del Ministeri d’Agricultura. Es tracta d’una inversió de prop de 41 milions d’euros per aprofitar el sobrant de l’aigua d’una de les depuradores amb més cabdal de les Balears, que se’n va a la mar bona part de l'any.

El projecte preveu abastir principalment els regants de Llucmajor, Campos i Ses Salines, avui en dia molt limitats per la manca de disponibilitat d’aigua perquè els aqüífers de la zona necessiten recuperar-se. “Esperam poder abastir molt millor els regants actuals, però també que es puguin dur a terme noves explotacions agrícoles i fins i tot ramaderes, limitades de manera significativa per la manca de disponibilitat d’aigua. La preservació dels aqüífers obliga a ser molt curosos a l’hora d’autoritzar explotacions, i per això aquest projecte serà un impuls molt important”, afirma el director general d’Agricultura, Fernando Fernández.

Cargando
No hay anuncios

En paral·lel a l’enfortiment del sector agrícola del Migjorn mallorquí, la iniciativa també vol aprofitar l’aigua regenerada per carregar els aqüífers de la zona. Segons el director general de Recursos Hídrics, Joan Calafat, aquest vessant encara el fa més atractiu per al Govern. “Els aqüífers han patit una considerable intrusió marina fruit de la sobreexplotació, i és important, a més de controlar molt l’extracció que se’n fa, apostar per la recàrrega. Avui en dia, som capaços tècnicament de fer aquestes operacions i, pel que fa a la nostra Direcció General, aquest projecte ens permetria fer-la a una sèrie d’aqüífers molt necessitats”, assegura.

Un desnivell important

Cargando
No hay anuncios

Un dels elements que més compliquen la proposta és el desnivell de les cotes entre el punt on es produirà la captació de l’aigua de la depuradora de Sant Jordi i l’estació de distribució, que serà a Llucmajor. “Quan vàrem estudiar el projecte, va ser un dels punts que més ens preocupaven, perquè en el fons suposa un enorme consum d’energia impulsar aquest cabal per superar el desnivell”, admet el director general de Recursos Hídrics. Però a hores d’ara, la memòria tècnica de la proposta, elaborada per l’empresa Tragsa, ho té resolt: “Al final són solucions de tecnologia i enginyeria, que ens permetran aprofitar un recurs que, ara mateix, una part important de l’any se’n va a la mar”, conclou Calafat.

De fet, a més de l'obstacle de les expropiacions que s'hauran de dur a terme, una de les crítiques que els promotors saben que poden arribar és el consum energètic per impulsar l'aigua. En tot cas, la Direcció General d’Agricultura, com a promotora de l’obra, ha previst que part de l’energia consumida sigui renovable. “Hi ha una previsió de solarització inclosa en el projecte tècnic, precisament perquè no volem desplaçar un problema ambiental com és la falta d’aigua consumint un altre recurs natural i generant emissions”, diu Fernández.

Cargando
No hay anuncios

Segons el projecte tècnic elaborat per Tragsa, el cabal d'aigua arribarà fins a una bassa de grans dimensions a Llucmajor, des d'on serà distribuïda a una sèrie de punts repartits entre els municipis del Migjorn. "En la majoria dels casos funcionarà mitjançant la gravetat, només amb un petit impuls en alguns", confirma Fernando Fernández. Tant Campos com Ses Salines demanen una dessaladora al Govern des de fa temps per poder fer front als increments de consum. Ara bé, cal recordar que el municipi campaner és un dels que més xalets ha autoritzat els darrers anys, la majoria d'ells amb piscina.