Maltracte animal

Agricultura ha sancionat quatre vegades la finca del cementiri d'animals a Son Roca

El Govern ha imposat multes per valor de 65.000 euros i la darrera inspecció va requisar totes les ovelles de l'explotació ganadera

Cadàvers d'ovelles a la finca de Son Roca
2 min

PalmaLa Conselleria d'Agricultura ha multat fins a quatre vegades la propietat de l'explotació ovina situada entre la Vileta i Son Roca, que Progreso en Verde ha denunciat pel deplorable estat dels animals. Segons han informat a l'ARA Balears fonts del Govern, les quatre multes sumarien 65.000 euros, encara que la Conselleria no ha concretat si s'havien abonat o no.

L'Executiu va actuar per primera vegada en 2017 contra la propietat d'aquesta finca, coneguda per ser un cementiri d'animals. Llavors es va obrir el primer expedient. El 2018 se'n va obrir un altre i dos més el 2022. A més, l'any passat es va obrir un nou expedient que a hores d'ara encara no s'ha resolt, però es preveu que la quantia augmenti per la reincidència.

Després de la darrera inspecció, en coordinació amb el Seprona, Agricultura va decomissar totes les ovelles perquè no estaven identificades. Cal apuntar que, en tractar-se d'una explotació ramadera, hi hauria la possibilitat que la Conselleria ordenàs el tancament de la finca, malgrat que fonts del Govern apunten que es tracta d'un procés "molt llarg".

La Policia Local i la Guàrdia Civil també han inspeccionat l'explotació

Per la seva banda, l'Ajuntament de Palma ha assenyalat que el Centre Sanitari Municipal de Protecció Animal (CSMPA) ha inspeccionat en dues ocasions el cementiri d'animals denunciat per Progreso en Verde. Un cop recopilada la informació, Cort apunta que va traslladar la informació al Seprona i a la Conselleria d'Agricultura. La primera actuació es va dur a terme el passat 14 d’agost i, a més dels tècnics municipals, hi varen participar també efectius del Seprona i de la Policia Local de Palma. El passat 26 de setembre, es va dur a terme una segona inspecció a càrrec d’efectius del CSMPA i de la Policia Local de Palma en aquesta mateixa finca. Les conclusions de l’informe de la nova visita també es varen enviar a la Guàrdia Civil i la Conselleria. Fonts del Seprona han indicat a l'ARA Balears que va imputar un delicte de maltractament animal a la propietat de la finca.

Denúncia de Progreso en Verde

Progreso en Verde va denunciar dimecres el mal estat dels animals. En paraules del president de la formació, Guillermo Amengual, sembla gairebé "un cementiri d'animals". Amengual lamenta que a l'interior de la propietat, la situació "és molt pitjor", ja que s'han comptabilitzat un centenar d'exemplars en molt mal estat, que conviuen amb desenes de cadàvers i animals en descomposició. L'activista ha explicat que s'han denunciat els fets a la Conselleria d'Agricultura, el Seprona i la Policia Local.

En aquest sentit, Progreso en Verde ha criticat que, lluny de tractar-se d'un fet aïllat, és una situació que es produeix sovint a Mallorca. "Els darrers mesos, n'hem denunciat un grapat, tot i que aquesta és, sens dubte, la pitjor de totes", ha dit. "L'acumulació de cossos i animals moribunds és terrible", apunta i ha alertat que també suposa un perill per la salut pública i pels veïns.

"Estam cansats de denunciar i que les administracions no facin res", lamenta. Amb tot, Amengual ha denunciat que, a més d'ovelles, la propietat també té ases d'una raça autòctona que utilitzen per vendre i lucrar-se amb aquesta activitat. Finalment, ha reclamat que es posi en marxa una oficina de protecció animal i que hi figurin persones amb un "recorregut en defensa dels animals per protegir-los com es mereixen".

stats