Agricultura vol permetre tendes de campanya i caravanes com a allotjament a les finques rurals

Es vol modificar la Llei agrària per fomentar activitats econòmiques complementàries dins les explotacions professionals

Els agricultors ecològics reclamen eleccions per tenir una quota de representativitat.
27/03/2025
3 min
4
Regala aquest article

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, i més concretament el titular, Joan Simonet, té en marxa una nova reforma de la Llei agrària de les Balears, que inclou, entre moltes altres mesures, obrir la porta a estades de particulars en tendes de campanya i caravanes a finques rurals. Una fórmula que s'excusa en la dinamització econòmica del camp illenc, que és una línia que el conseller ha defensat des del primer minut que va arribar a la màxima responsabilitat d'Agricultura.

Segons ha pogut saber l'ARA Balears, la idea és que cada finca agrària o ramadera pugui completar l'activitat amb usos vinculats a l'allotjament, si bé amb una fórmula que ara mateix no recull l'ordenament turístic, com són les tendes de campanya i les caravanes. Aquests sistemes tenen el suposat avantatge "que no consumeixen territori, ja que es munten i desmunten", segons han explicat fonts coneixedores de la iniciativa.

Cal recordar que de moment el Govern ja ha promogut la legalització de cases irregulars en sòl rústic, i també d'edificacions com naus que no compleixen la normativa. Ara, si es materialitza aquesta proposta "que encara està verda", segons les mateixes fonts, suposaria una nova mesura de desregulació de les limitacions que ara mateix estan vigents. De fet, avui dia el que preveu la Llei agrària són les agroestades, que s'han de dur a terme a la casa del pagès.

Segons les fonts consultades, aquesta revisió de la Llei agrària la du personalment el conseller Joan Simonet i, per tant, n'han transcendit molts pocs detalls. El que sí que es dona per segur és que només es permetrà aquest nou ús econòmic, com ja passa amb les agroestades, als agricultors professionals que com figuren com a tals als registres de l'Administració. No bastarà tenir una finca rural, sinó que caldrà ser pagès professional.

Fer rendible el camp

A una entrevista concedida a l'ARA Balears poc temps després d'assumir el càrrec, Joan Simonet ja avançava quina era la seva filosofia: "No podem fer agricultura verda amb números vermells", amb una clara referència a la rendibilitat. I en una de les respostes confirmava que s'intervindria el model actual d'agroestades, perquè és massa complicat per als pagesos i exigeix molta inversió: "Quan parlam d'activitat complementària tothom es pensa que parlam dels agroturismes, de turistes i d'allotjaments. I no. Parlam del model de l'agroestada, que ja està recollit, però que s'ha de simplificar i se n'ha d'agilitar la gestió", assegurava.

A més, Simonet va afirmar que la fórmula de la casa rural "existeix a tot Europa i a tot Espanya menys aquí. Un petit pagès no pot invertir quatre o cinc milions euros de la seva explotació a fer un agroturisme. Ha de poder fer un altre model. I també parlam de facilitació de venda directa dels seus productes, degustacions, altres activitats relacionades amb l'excursionisme, activitats amb cavalls, altres coses que pugui fer dins la seva explotació", va afirmar en referència a la liberalització de l'activitat al sòl rústic. El conseller ha dit en més d'una ocasió que moltes de les possibilitats que tenen damunt el paper els pagesos no es poden materialitzar per la gran quantitat de burocràcia i complicacions que imposa la normativa.

En altres zones d'Europa, la fórmula d'acampar a les finques rurals inclou activitats com el 'Glamping', que és la denominació del camping amb glamur. Algunes de les instal·lacions existents, lluny de ser tendes de campanya senzilles, són veritables ofertes de luxe, amb tots els elements de l'oferta cinc estrelles. De moment es desconeix si aquest és el model que ha inspirat la reforma que a hores d'ara és només una proposta que treballa el conseller.

Tot i que encara és molt d'hora per poder valorar la norma, no s'espera que les organitzacions agràries s'hi manifestin en contra.

stats