Agricultura vol recuperar la permissivitat de la llei Company amb l'activitat turística
La norma del 2014 permetia fer camps de polo, hipòdroms, agroturismes, museus i refugis a les explotacions agràries
PalmaEl conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ja ha iniciat els primers contactes amb el sector agrari de les Balears per tirar endavant una nova llei agrària amb la qual vol tornar a la permissivitat de la del 2014, amb Biel Company com a conseller d'Agricultura i José Ramón Bauzá com a president del Govern. Un dels objectius principals d'aquella norma va ser impulsar les activitats turístiques, complementàries i d'agrooci. Per fer-ho possible, la llei Company permetia camps de polo, hipòdroms, agroturismes, museus i refugis a les explotacions agràries professionals, sempre que es mantingués l'activitat agrària.
Les activitats complementàries es varen restringir posteriorment amb la Llei agrària que va impulsar el Pacte el 2019, amb Vicenç Vidal com a conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. Llavors es va encunyar el concepte d''agroestades', un dels punts més polèmics de la norma i un dels que més va atacar precisament Joan Simonet, qui llavors era el gerent del sindicat agrari Asaja. Segons aquesta Llei, encara vigent, les agroestades només es poden dur a terme en explotacions preferents –gestionades per agricultors professionals. Els pagesos poden llogar habitacions de ca seva, amb un màxim de sis persones i aquestes estades poden estar disponibles un màxim de sis mesos a l'any.
"La llei del 2014 donava una sèrie d'avantatges als pagesos professionals per dur a terme activitat complementària i diversificar rendes", ha dit aquest dimarts Joan Simonet, a més de remarcar que la llei estatal 19/1995 és la que ho permet. Ara bé, malgrat que la norma espanyola inclou la possibilitat de dur a terme activitats que complementin les rendes dels pagesos, no entra en el detall de la seva regulació, un detall del qual se n'ocupa la normativa autonòmica. Simonet ha carregat contra la llei de Vidal i ha assegurat que "va restringir llibertats, avantatges i drets que tenien molts pagesos". "El que es vol ara és reformar aquesta llei agrària per recuperar totes aquestes facilitats i eines", ha afegit. El conseller ha assenyalat que ja s'ha fet una primera ronda de contactes amb el sector i ha recordat que hi va haver al·legacions a la norma del 2019 que varen presentar totes les entitats agràries, inclosa la que ell mateix gestionava (Asaja).
Quant a la possibilitat que la reforma augmenti el nombre de turistes en el camp balear, Simonet ha lamentat que "sempre centralitzam les coses en el lloguer i en el turisme". "No pensam que només es pot anar a dormir a les explotacions, que no ho descartam", ha continuat, i ha mencionat altres activitats com la venda directa (que la normativa del 2019 permet), les degustacions, els refugis i l'excursionisme.
Cal recordar que la llei Company defensa "el foment d'un turisme sostenible en el medi rural", especialment de "les activitats turístiques lligades a l'activitat agrària, com l'agroturisme, els refugis i l'agrooci". L'article 82 d'aquesta norma entra en la definició d'activitat complementària, un concepte que inclou "la transformació dels productes de l'explotació agrària, la venda directa dels productes transformats, les activitats relacionades amb l'explotació de l'espai natural, les activitats de turisme rural i agroturístiques, les activitats cinegètiques i artesanals i les activitats eqüestres". A més, l'article 87 diu que "les explotacions agràries preferents (professionals) poden dur a terme l'activitat d'agroturisme a qualsevol parcel·la integrada en l'explotació". I el punt 2 de l'article 91 assenyala que "les activitats agràries i complementàries poden comportar o no l'execució d'edificacions, construccions, instal·lacions, infraestructures i dotacions de servei que hi estiguin vinculats", la qual cosa obre les portes a urbanitzar encara més el camp.