Societat11/03/2020

El 12% de l'aigua depurada a les Balears no compleix la normativa

La Conselleria de Medi Ambient crearà una unitat per controlar la qualitat de l'aigua tractada

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaEl 12% de l'aigua residual que passa per les estacions de depuració de les Illes no compleix amb la normativa, mentre que la resta es va poder tractar correctament. El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha anunciat aquest dimecres que enguany s'iniciarà la redacció del pla director sectorial de sanejament i depuració de les Balears, i l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat (Abaqua), dependent d'aquesta Conselleria, crearà una unitat que permetrà controlar en temps real a través de sensors la qualitat de l'aigua depurada. A més, s'està estudiant l'impacte que produeixen els emissaris públics sobre les praderies de posidònia.

El conseller ha comparegut a iniciativa pròpia al Parlament per parlar sobre la situació de la depuració d'aigües a les Balears i els plans que té el Govern. Durant aquesta legislatura es preveuen fer una sèrie d'actuacions per al manteniment, la millora i la remodelació de les depuradores, invertint-hi més de 100 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

De les 79 depuradores que gestiona el Govern, l'any passat només vuit varen incomplir la normativa sobre aigües residuals, que suposen el 12% del total de l'aigua depurada a les Balears. Les instal·lacions que varen incomplir la normativa són la d'Eivissa, el Mercadal, Porreres, Llubí, Cala Sant Vicent, Vilafranca, Sant Josep i Sant Joan de Labritja. Mir, però, ha apuntat que la pràctica totalitat de l'aigua mal depurada, un 92% del total, correspon a la depuradora d'Eivissa, i el conseller ha recordat que l'Estat està construint noves instal·lacions que el Govern reclamava des de fa anys.

El conseller ha explicat que s'estan fent obres d'ampliació i remodelació a la depuradora de Porreres per un valor de 2,2 milions i a la del Mercadal per tres milions. També s'han invertit 161.000 euros a la planta de Vilafranca i 164.000 a la de Sant Josep.

Cargando
No hay anuncios

El buidatge de les llacunes de l'Estació de Depuració d'Aigües Residuals (EDAR) de Llubí està en fase d'estudi per un valor de 85.000 euros, i en la mateixa situació es troba l'EDAR de Cala Sant Vicent per un import de 75.000 euros. Les obres de millora a Sant Joan de Labritja estan en estudi previ per un cost de 25.000 euros.

Aquestes actuacions previstes "no solucionaran per si mateixes el problema si la resta d'administracions no s'hi implica", ha comentat Mir, perquè les anàlisis diuen que set de les vuit depuradores que incompleixen la normativa reben aigua del clavegueram que supera el límit de vessament permès per les ordenances municipals i el Pla hidrològic de les Balears. L'única EDAR que té una depuració deficient malgrat rebre aigua residual municipal dins del permès és la de Vilafranca.