El Govern afirma que l'abastiment d'aigua a Palma està garantit per a aquest estiu

El conseller Vicenç Vidal ha precisat que la situació és més imprevisible en el conjunt de les Illes

El Govern afirma que l'abastiment d'aigua a Palma està garantit per aquest estiu
Ara Balears
22/03/2019
2 min

PalmaEl conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha dit aquest divendres que està "pràcticament garantit" que no es produiran talls en el subministrament d'aigua potable a Palma el pròxim estiu, encara que ha precisat que en el cas del conjunt de Balears la situació és més imprevisible, informa Efe.

"Els aqüífers estan al 67% i les reserves hídriques són bones, però cal estar sempre alerta perquè el canvi climàtic és real", ha advertit el conseller sobre la situació de les Balears. "L'altre dia, mentre hi havia neu al Puig Major, persones s'estaven banyant al Trenc", ha indicat sobre aquest tema.

"Estam preparats per gestionar els recursos dels quals disposam", ha assegurat Vidal, que ha visitat la dessaladora palmesana, una de les tres que existeixen a Mallorca, al costat de les d'Alcúdia i Andratx, amb motiu del Dia internacional de l'aigua.

"La dessaladora de Palma és capaç de produir 68.000 metres cúbics d'aigua al dia i tot apunta al fet que a Ciutat no hi haurà talls", ha puntualitzat. El Govern també gestiona tres dessaladores més a Eivissa, una a Formentera i una altra a Menorca. Aquest divendres totes han estat obertes al públic interessat a visitar-les. "L'aigua és un bé escàs i cal gestionar-ne amb cautela la distribució", ha manifestat Vidal.

El director de la dessaladora de Palma, Luis Zubía, ha explicat el funcionament de la instal·lació. "Les nostres bombes agafen l'aigua de la mar, d'una zona molt profunda pròxima a Sant Joan de Déu i, una vegada a la dessaladora, la tractam amb filtres d'arena i posteriorment amb membranes i bombes de pressió".

"La penúltima passa és mineralitzar l'aigua, ja que, com és sabut, la destil·lada no és apta per al consum humà", ha precisat Zubía. "Hi afegim els minerals oportuns i la distribuïm a la nostra xarxa receptora, formada gairebé íntegrament pels ajuntaments", ha afegit. En el cas de Palma, l'aigua arriba a Emaya.

La dessaladora de Palma va començar a funcionar l'estiu de 1999 i va ser finançada en un 85% amb fons europeus. "Va ser un gran encert, perquè va coincidir amb una època de gran sequera", ha rememorat el seu responsable. Zubía també ha explicat que les dessaladores de Balears funcionen sempre "segons les necessitats". "L'aigua que surt d'aquí és de laboratori, pura matemàtica", ha remarcat. A la dessaladora de Palma, hi treballen 21 persones "durant 24 hores els 365 dies de l'any", ha conclòs.

stats