El 55% de l'aigua residual que arriba a les depuradores balears no es pot reutilitzar

La salinització n'és el principal problema, especialment greu a Eivissa

La millora de les dues depuradores és necessària a causa de l’obsolescència i perquè també puguin atendre els increments poblacionals en temporada alta turística.
Ara Balears
03/07/2020
2 min

PalmaEl 55% de l'aigua residual que arriba a les depuradores municipals de les Balears no és apta perquè pugui ser reutilitzada a causa d'un excés de salinitat. Per això, aquesta aigua no es pot fer servir per a usos agrícoles, segons un estudi de l'Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua) que abasta el període comprès entre els anys 2016 i 2019, com ha informat la Conselleria de Medi Ambient en un comunicat.

Per illes, Eivissa, amb un 70,6% de mitjana durant els anys analitzats, presenta el percentatge més gran d'aigua residual salinitzada, seguida de Menorca (57,7%), Mallorca (39,1%) i Formentera (32,8%). En el cas d'Eivissa el comportament és desigual perquè els autors de l'estudi assenyalen que hi ha una greu problemàtica de salinitat però que al llarg dels anys s'hi han anat complint més els paràmetres establerts pel Pla hidrològic de les Balears. Contràriament, a Menorca la tendència és que s'incompleixi més però mai arribant als valors d'Eivissa. Mallorca, en canvi, és l'illa amb valors més estables durant el període analitzat.

Arran d'aquestes dades, el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha demanat als municipis que adoptin les mesures necessàries per revertir la situació perquè la salinització és dona al clavegueram de cada municipi. També ha recordat que les depuradores no estan destinades per dessalinitzar l'aigua residual.

El conseller, a més, ha recordat que el principal problema de l'excés de sal a les aigües residuals és que no es poden fer servir al sector agrícola per regar, malgrat que aquesta sigui una de les principals demandes dels ajuntaments pel que fa a la gestió de l'aigua.

La salinitat de les aigües residuals municipals pot estar relacionada amb el mal estat del clavegueram, especialment en el cas de les xarxes situades a prop de la costa, on l'aigua salada subterrània es pot infiltrar a través de fissures. Puntualment, a més, la problemàtica es pot atribuir a abocaments il·legals de salmorra a la xarxa municipal per part de dessalinitzadores privades o l'abocament d'aigües residuals industrials, segons ha explicat la Conselleria de Medi Ambient.

stats