Airbnb elimina l'anunci de lloguer de tendes de campanya a l'assentament de Can Raspalls, a Eivissa

El responsable de l'anunci podria ser sancionat amb fins a 90.750 euros

Diverses tendes de campanya a l'assentament de Can Raspall.
ARA Balears
14/10/2024
2 min

PalmaLa plataforma de lloguer turístic Airbnb ha eliminat l'anunci de les tendes de campanya que es llogaven il·legalment a turistes a l'assentament de Can Raspalls, a Sant Josep (Eivissa). Segons EFE, la plataforma ha traslladat aquest dilluns la declaració d'un portaveu de la companyia que assegura que després de revisar-lo i d'acord amb les polítiques d'Airbnb, l'anunci ha estat eliminat de la plataforma. També defensa que "amb més de 1.500 milions d'arribades d'hostes a Airbnb, els incidents aïllats són estranys i es prenen les mesures oportunes quan es notifica qualsevol problema". La Policia Local va descobrir en la seva darrera inspecció de dimarts passat que tres tendes de campanya de l'assentament es llogaven de manera il·legal a turistes per Airbnb. Els agents varen denunciar el responsable dels lloguers, que podria ser sancionat amb fins a 90.750 euros.

Tendes de campanya a l'assentament il·legal de Can Raspalls.

Per la seva banda, el batle, Vicent Roig, va anunciar que enfortirà les sancions per acampada il·legal i contra els propietaris del terreny que permetin els assentaments, amb l'objectiu de desallotjar el poblat. L'empresa també assegura que ha eliminat més de 200.000 anuncis en tot el món "per no complir amb els estàndards de confiança i qualitat" i recorda que el desembre de 2020 va signar amb el Consell d'Eivissa "un acord històric per ajudar" els amfitrions a "complir" amb la regulació local i donar suport a les tasques "d'inspecció" de les autoritats.

Es tracta d'un protocol que "continua vigent i en funcionament", i que permet al Consell requerir informació sobre els anuncis als quals ha obert expedient sancionador i que Airbnb "eliminarà posteriorment de la plataforma".

Els fets varen començar dimecres passat, quan un home, l'autor de l'anunci publicitat a la plataforma, va ser denunciat pel lloguer de tendes de campanya a aquest indret. Agents de la Policia Local del municipi van veure una parella que sortia de l'assentament i quan van demanar-los què feien allà els van explicar que hi havien passat la nit a una tenda de campanya que havien llogat en una coneguda plataforma de reserves turístiques. En el solar on hi havia les tendes de campanya que es llogaven a turistes que volien passar la nit a Eivissa hi havia també 154 infrahabitatges, un 56% dels quals eren tendes de campanya i la resta, barraques, amb un total de 206 llits.

Arran d'aquest cas, derivat de la crisi de l'habitatge que es viu a les Illes, la Policia va poder detectar que al municipi s'havia convertit en una pràctica habitual l'anunci que feien particulars dels seus jardins per instal·lar-hi tendes de campanya per viure-hi o passar-hi les vacances. El cos policial va assegurar que des de fa temps actua per pal·liar aquest fenomen i que actuarà contra aquest tipus de pràctiques lucratives i contra els assentaments com el de Can Raspalls.

stats