Societat 18/07/2024

Així altera la vida d’un barri un edifici de lloguer turístic il·legal

Tot i que aquesta activitat està prohibida per l’Ajuntament de Palma des del 2018, encara es duu a terme i indigna els veïns

4 min
La capsa que hi ha devora la porta de cada apartament de l’edifici número 26 del carrer de Gaspar Bennàssar de Palma.

PalmaTots els pisos de l’edifici número 26 del carrer de Gaspar Bennàssar es destinen a lloguer turístic, una activitat que l’Ajuntament de Palma va prohibir a habitatges plurifamiliars el novembre de 2018.

“Està fet a posta per llogar a viatjants. Hi entren russos, alemanys, italians... Hi entra de tot”, constata Joan –nom fictici d’un veí de l’edifici número 24 que prefereix mantenir-se en l’anonimat. El portal està brut, hi ha llosques i fulles seques al terra de l’entrada. El porter automàtic de l’entrada no té cap nom i no sona. Hi ha una capseta que es desbloqueja amb un codi, on es guarda la clau de la porta principal. Es tracta d’una estampa característica dels pisos de lloguer vacacional. A dins també n’hi ha una al costat de cada porta dels deu apartaments que permeten l’accés a centenars de turistes cada any de manera irregular. A diferència dels blocs residencials, cada un dels cinc replans té dues càmeres de vigilància que enfoquen a la perfecció les cares dels que entren a cada apartament.

Tota la finca és del mateix propietari, que la comercialitza il·legalment sota el nom de Toros Apartamentos. Cal recordar que no n’és l’única. En té dues més: una de 12 pisos al carrer d’Aragó, 87, i una de 7 al carrer del Pare Vicenç, 24. Tot plegat suma un total de 29 habitatges. “Tot això són pisos que lleven a famílies que en cerquen un d’estable i en el seu lloc hi ha desenes d’estrangers que no els importa res i són incívics”, denuncia Joan Nadal, un membre de l’Assemblea Nord de Palma. A més, alguns turistes que hi pernocten han assegurat a l’ARA Balears que desconeixen la situació d’irregularitat de l’edifici. “No ho sabíem, hem vingut a Mallorca tres dies i vàrem agafar el primer que vàrem trobar a internet”, constata una visitant anglesa que s’ha hostatjat al pis A de la cinquena planta. En sentir la paraula il·legal, tres francesos que s’acaben de despertar amb molta ressaca –són a l’apartament 4A– comenten que, quan el varen reservar per Airbnb –una plataforma per contractar allotjaments–, “estava tot bé”. “El problema és del propietari, no nostre”, insisteixen.

Els deu apartaments es publiciten a moltes pàgines web de lloguer turístic com Airpaz, Hotelmix i Airbnb, entre d’altres. Això és un ham perquè aporta credibilitat i seguretat als turistes que “no pensen que és il·legal perquè és a Airbnb”, apunta Xavier Zaragoza, un veí del barri. De fet, el propietari descriu els pisos a la plataforma Hotels in Palma de Mallorca com a “llocs ideals per als que cerquen una experiència autèntica”, encara que s’amaga sota un perfil d’amfitrió privat, sense fotografia i sense cap dada personal.

Que aquest edifici es dediqui completament a l’activitat turística il·legal ha complicat la vida dels residents de la zona. “Vaig comprar el meu pis el 2021, però no m’imaginava això”, diu decebuda Caterina Puigrós, una veïna del mateix carrer. “No he pensat a partir perquè no sé on he d’anar amb els preus que hi ha”, confessa. El bloc acull grups de joves que, segons observen els residents de la barriada, “tenen entre 18 i 26 anys” i volen gaudir de les seves vacances, però “fan renou, entren, surten i molesten”. “Hi ha uns ciris aquí muntats que són preocupants. Posen música i es criden d’un balcó a l’altre”, explica Zaragoza. Els habitants d’aquest carrer denuncien que els llogaters beuen als portals, hi fan les seves necessitats i hi deixen llaunes i brutor. També dificulten l’activitat dels serveis que s’ofereixen al barri. “Hem hagut de cridar un parell de vegades la Policia perquè ens aparquen davant el gual i no podem treure cap vehicle”, conta una treballadora del taller que hi ha al costat.

Aquesta situació no només ha desfermat la indignació dels que viuen més a prop, sinó que també ha alterat l’enfocament dels comerços del barri. “Aquí hi havia una botiga de nins petits que, amb les dues escoles de la zona, anava molt bé i ara es traspassa. El turisme de gatera que ve no compra roba d’al·lot”, ratifica Puigrós. També s’ha incrementat el nombre d’establiments que es dediquen a la venda d’habitatges. “Abans hi havia un banc, després una papereria i ara hi han posat una immobiliària”, diu Zaragoza. A més a més, els veïns asseguren que el Bar Torito –a baix de l’edifici il·legal– també és del mateix propietari que els pisos turístics. De fet, comparteix nom amb els apartaments. Casualment, un llogater d’un dels apartaments, Josu P., va escriure una opinió a la plataforma TripAdvisor on deixava clar que varen estar quatre dies amb les cafeteres rompudes i varen haver d’anar al bar de baix a prendre cafè.

Expedients i denúncies

Fonts del Consell de Mallorca asseguren que l’edifici té un expedient disciplinari obert. “Hi ha una actuació en curs i se’ls multarà o no en funció del criteri dels inspectors”, expliquen les mateixes fonts. Per altra banda, a l’Ajuntament de Palma no n’hi ha cap. No obstant això, sí que hi ha denúncies en contra d’aquests habitatges. “La vaig posar fa un any a una pàgina web del Consell, però ningú no s’ha posat en contacte amb mi”, lamenta Puigrós. Altrament, també ha telefonat moltes vegades a la Policia i “no han aparegut mai”. “Els telefones i encara et diuen que hi ha coses més urgents. Això és important per la meva pròpia convivència i em neg a conformar-me. Això no és la Mallorca que necessitam”, sentencia aquesta veïna.

stats