Així ha estat el primer dia de vaga a les peixateries: "Serà un desastre. Si no tenim peix, què menjarem?"
A les peixateries del mercat de l'Olivar hi ha més gel que peix perquè en manca de varietat local
Aquest matí als aparadors de les peixateries que hi ha al mercat de l'Olivar hi havia més gel que peix. Així ha començat el primer dia de vaga de pescadors contra la voluntat de Brussel·les de limitar a un màxim d'entre 20 i 28 els dies a l'any que les barques poden sortir a fer pesca d'arrossegament el 2025. Fins i tot, n'hi havia que no tenien ni gel perquè estaven completament tancades com Peixos Blau, on hi havia un cartell que deia: "T'imagines mantenir la teva família si treballes només 27 dies a l'any?". L'acció reivindicativa ha afectat els peixaters que adverteixen que si això continua "serà un desastre". "El que no pot ser és que només deixin pescar 27 dies a l'any. Si no tenim peix què menjaran les famílies i què menjarem nosaltres? Amb el peix no ens farem milionaris, però que almanco ens doni per pagar la casa", demana la propietària de Pescados Beatriz, Cristina Calvo.
Aquest fet afecta directament els mercats locals que venen peix mallorquí "perquè un llobarro el pots comprar al supermercat de devora ca teva, no fa falta que vagis a un mercat", exposa una treballadora de Pescados Carmen. "Si en tanca un, al final acabarem tancant tots", denuncia. A més, apunta que els restaurants del mercat que compren el peix als venedors del mateix recinte també es veuran afectats. "Funcionen molt bé perquè hi ha mercat i ens compren peix a nosaltres, però si tancam on el compraran?", diu.
Aquesta problemàtica afecta la quantitat de peix de les Illes que arriba a les botigues. "Abans les barques sortien a pescar cervioles i emperadors i ens en duien cada dia. Ara ja en duien un pic per setmana i ja no n'hi ha més", conta Calvo. A més, davant la impossibilitat d'aconseguir peix local, els venedors es veuen obligats a conservar-lo tot el que poden. "Dissabte vaig comprar cerviola i emperador i els tindré avui i demà, però quan és mallorquí no el pots tenir més de tres o quatre dies", constata Calvo.
Tot plegat s'hi afegeix el fet que com que no hi ha varietat local, els venedors han de comprar més peix de fora, un fet que en condiciona encara més el preu. "El lluç ha passat de 18 a 26 euros el quilo", ratifica Calvo. "La coa de rap ha augmentat cinc euros d'una setmana per l'altra", afegeix Marín. Encarà això, la treballadora de Pescados Carmen considera que "el problema no és el preu, és que no hi haurà peix". "Ja pot ser tan car com vulguis. Em poden demanar 'a quant va la gamba?' I els diré 'a 200 euros, però no en tenc' i què més és si va a 100 o si va a 200", denuncia escridassant.
Per la seva banda, Marín exposa que si no hi ha peix, "s'haurà d'apostar pels de piscifactoria, però hem de pensar si estan preparades per a això i, per altra banda, la varietat és molt limitada". "Menjarem salmó, llobarro i corball durant tot l'any". De fet, de totes les varietats locals de peix que sol tenir a l'aparador avui només tenia bruixes, llampuga, gatons i rajada, "la resta és de fora", conta.
El preu alt que té el quilogram de peix també en condiciona el consum de les famílies amb vista a la campanya de Nadal. "En aquestes èpoques es reuneixen famílies senceres i amb un quilogram no fas res i no en compren o canvien el menú perquè estam parlant de pagar 50 euros més dels que normalment es pagaven", insisteix Calvo.
Mercats de Maó i Ciutadella
Les peixateries dels mercats municipals de Maó i Ciutadella s'han sumat aquest dimarts a la vaga que duen a terme els pescadors de Menorca. El PP ha anunciat la presentació de mocions al Consell Insular i a tots els ajuntaments de l'illa per reclamar a la Comissió Europea que desestimi la proposta.
El senador i secretari general de la formació a Menorca, Cristóbal Marquès, ha defensat "el paper fonamental que exerceix el sector pesquer en el teixit socioeconòmic de l'illa" i ha destacat la "cadena de valor a la qual contribueix i que beneficia l'hostaleria, la comercialització i la logística".
Per la seva banda, Marquès ha advertit que reduir a només 27 dies a l'any el treball de les barques d'arrossegament "suposaria un enfonsament de les estructures socials i econòmiques del sector i tant les confraries de pescadors com les llotges i les organitzacions de productors es veurien arrossegades a la ruïna". El PP recorda que el Govern ja ha traslladat el seu rebuig a Europa i demana al govern espanyol que s'hi posicioni també en contra per revertir urgentment aquesta situació.