Ramaderia

Així funciona el nou sistema de destrucció de cadàvers d'animals de producció de Mallorca

"És una de les demandes més urgents de tot el sector ramader i un fet que esperaven des de fa anys", explica el Govern

Un home manipula carn.
ARA Balears
18/01/2025
3 min
Regala aquest article

PalmaEl Govern ha posat en marxa, amb el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma, el sistema de retirada i destrucció de cadàvers d'animals de producció a Mallorca. "És una de les demandes més urgents de tot el sector ramader i un fet que esperaven des de fa anys", ha declarat el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández.

Des de l'any 2014, l'única alternativa que tenien els ramaders quan se'ls moria un animal era enterrar-lo a la mateixa finca, una solució extraordinària que preveu el reglament europeu que regula aquesta qüestió. No obstant això, explica Fernández, "aquesta solució té una sèrie de limitacions ambientals que, així com han anat passant els anys, va deixant cada vegada més ramaders sense poder acollir-s'hi". En aquest sentit, el director general subratlla que la solució d'aquest tema era una qüestió de dignitat per al ramader: "No pot ser que els nostres ramaders tinguin un problema afegit cada vegada que se'ls mor un animal".

El sistema de recollida i destrucció de cadàvers de producció té diversos components. D'una banda, l'habilitació de dues noves cel·les d'enterrament controlat de cadàvers d'animals, obres que ha executat Emaya i que ja estan operatives. A aquestes cel·les hi aniran els cadàvers d'animals de més grandària com, entre d'altres, vaques, truges de reproducció o ovelles adultes. D'altra banda, els animals de menys grandària (ocells, conills, garrins i xais) aniran a la planta d'incineració propietat del Consell de Mallorca que està gestionada per Tirme.

La recollida dels animals morts es farà en les explotacions i el trasllat a un dels dos centres l'efectuaran transportistes habilitats en el Registre de subproductes d'origen animal no destinats a consum humà (SANDACH) de la Conselleria d'Agricultura i que estiguin donats d'alta com a agent i transportista de residus. La Direcció General va designar, a través d'un procediment obert, Natura Parc com l'operador per gestionar totes les recollides de cadàvers de les explotacions ramaderes que ho desitgin i que tinguin contractat l'assegurança agrària de retirada i destrucció de cadàvers. Aquelles altres explotacions o titulars d'animals que no tinguin contractat l'assegurança agrària esmentada podran utilitzar aquest servei abonant-ne els costos.

Contenidors de cadàvers

Per part seva, els ramaders hauran de tenir uns contenidors on dipositar els cadàvers, separats en dues grandàries i d'on sigui fàcil retirar-los. Finalment, Natura Parc, per poder prestar el servei contractat a través d'Agroseguro, ha hagut d'adaptar el seu funcionament i fer una sèrie d'inversions importants, entre les quals un camió específic amb bàscula i sistema electrònic de pesat que garanteixi la traçabilitat dels SANDACH.

Tot això es completa amb l'obertura de la línia d'assegurances agràries específica denominada Retirada i destrucció de cadàvers. A partir d'aquest dilluns, 20 de gener, els ramaders de Mallorca ja poden contractar aquesta línia d'assegurança, que els cobreix el cost complet del servei, incloent-hi les taxes. El preu al qual surt la contractació és de 0,44 euros/kg, una quantitat "molt competitiva", diu el Govern, si es compara amb la resta de territoris. Per tenir-ne una referència, el preu establert a les Canàries és de 0,61 euros/kg.

Pòlissa subvencionada

El cost de la pòlissa està subvencionat en un percentatge d'entre el 20 i 30% pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació depenent de les espècies i en un 40% per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural. D'aquesta manera, el ramader pagarà entorn del 35% de la pòlissa. A més, els imports subvencionats aplicats per cap de bestiar a les Illes Balears i les Canàries són un 48% superiors als de la Península.

Planta intermèdia

Ara, el pròxim objectiu és la planta intermèdia. Aviat, la Conselleria es reunirà amb el Consell de Mallorca per dissenyar aquesta planta intermèdia de tractament previ dels cadàvers, que, en un mitjà termini, ha de substituir el sistema de cel·les i permetrà que tot vagi a incineració. Habilitar aquest nou pas, explica Fernández, "exigeix un canvi en el Pla sectorial de residus a Mallorca, a més de la redacció del projecte i la licitació". "Com sempre, des de la Conselleria estam en disposició de secundar econòmicament el disseny i la posada en marxa de totes les qüestions que beneficiïn el ramader".

stats