Societat 15/06/2024

Així es va gestar la mobilització al Caló del Moro: "Farem renou fins que vegin que l'olla ja bull"

L'objectiu de Mallorca Platja Tour és fer visible un "problema real" i demostrar que els residents no es resignen a perdre Mallorca

3 min
Turistes fan cua per baixar cap al Caló des Moro, Santanyí.

PalmaLa massificació turística, els problemes d'accés a l'habitatge o la degradació del territori, entre altres qüestions, han fet que els mallorquins s'organitzin per exigir un canvi de rumb cap a una vida digna i econòmicament assumible. Davant aquesta situació, organitzacions i grups que plantegen accions per dir basta. Una de les quals és la concentració contra la saturació a les platges que aquest diumenge, 16 de juny, es durà a terme al Caló del Moro, a càrrec del moviment Mallorca Platja Tour. "Els mallorquins tenim dret a gaudir de la nostra illa i el Caló és el símbol del problema, mor d'èxit", expliquen des de la plataforma a l'ARA Balears.

Aquest moviment va néixer després de les declaracions de Manuela Cañadas (Vox) al Parlament de les Illes Balears, on va assegurar: "Els mallorquins no podem voler anar a la platja al juliol i l'agost com fa anys". Arran d'aquesta afirmació i d'una piulada anònima a la xarxa social X, es va anar gestant un moviment d'indignació i amb el clar objectiu de demostrar que "els mallorquins no ens resignam a perdre les platges i el nostre territori", expliquen.

Davant la reacció dels mallorquins a aquesta xarxa social, un grup de persones van decidir crear el compte Mallorca Platja Tour per denunciar, a través de l'ocupació i accions a les platges, totes les conseqüències que la massificació turística ha duit a Mallorca. Poc després de la creació, van dur a terme una performance a la Ràpita per donar-se a conèixer i donar veu al moviment. Ara, dues setmanes més tard, el moviment ha organitzat l'ocupació del Caló del Moro per fer entendre a autoritats, poders econòmics i polítics, el sector turístic i el turisme que "els mallorquins no renuncien a viure a la seva illa i poder gaudir de tots els indrets". "Volem fer entendre a tothom que és una acció necessària, que no és contra ningú, simplement volem demostrar que no ens resignam i que no pot ser que els mallorquins no puguin sentir-se a casa seva quan són a Mallorca", diu.

L'elecció del Caló del Moro com a platja per protestar s'ha fet per l'aclamació popular de recuperar aquest indret. "El Caló del Moro és el gran símbol de la massificació. Tristament, els mallorquins no pensam a anar a fer un capfico allà durant els mesos d'estiu i això no pot ser", lamenten des de la plataforma. Mallorca Platja Tour funciona d'una manera quasi assembleària, on es nodreixen de les idees, ajudes i opinions dels seguidors per planificar-hi accions. "Volem anar sumant granets d'arena a les grans mobilitzacions, perquè es vegi que farem renou contínuament fins que vegin que l'olla ja bull i que no callarem davant l'expropiació que patim de la nostra pròpia illa", ha explicat una de les creadores.

D'altra banda, també ha explicat que la concentració d'aquest diumenge és "la darrera" com a moviment independent. A partir de dilluns, s'integraran a les assemblees locals per continuar amb petites mobilitzacions i sumar-se a l'organització de la gran manifestació contra el turisme del 21 de juliol de la plataforma Menys Turisme, Més Vida. "Els mallorquins ens hem desacomplexat i ja no esperam que ens mobilitzin, han encès la flama i farem tot el que faci falta per fer visible un problema real", asseguren.

Un capfico al Caló del Moro

Mallorca Platja Tour vol aquest diumenge omplir la platja de mallorquins "fent un capfico" al Caló del Moro, una circumstància que "tristament és molt poc habitual durant els mesos d'estiu". La mobilització començarà a les 8 h i s'allargarà fins a les 13 h. Allà, els assistents es dividiran en dos grups. El primer se situarà al pàrquing de Cala Llombards per informar a les persones alienes a la mobilització de l'acció reivindicativa; i el segon, format per unes 60 o 70 persones, ocuparà la platja amb tovalloles. Uns fulletons en anglès i alemany faran saber als turistes tant els motius de la mobilització com les conseqüències de la saturació per a la població local.

D'altra banda, en relació amb les declaracions de la batlessa de Santanyí, Maria Pons, sobre la situació del Caló del Moro, des del moviment celebren i secunden totes i cadascuna de les paraules de Pons, però lamenten que hagin arribat després de l'anunci de l'acció de la plataforma. Ells continuaran lluitant: "Volem recuperar Mallorca per als seus residents i no per assumir amb resignació que el turisme s'ha apropiat de parts de l'illa i que els mallorquins no tenim dret a gaudir-ne".

stats