Salut
Societat01/10/2024

Així pateixen la bronquiolitis els nadons (i els pares)

Els centres de salut i els hospitals de les Balears han començat la campanya de vacunació aquest dimarts

Palma"Veia que quan la meva filla respirava, la panxa se li enfonsava per davall les costelles. Alba era com un drap", recorda Bàrbara Rigo, la mare d'un nadó que amb només dos mesos es va contagiar de virus respiratori sincicial (VRS), la principal causa de bronquiolitis en els infants i també és el responsable de l'ingrés hospitalari o en vigilància intensiva de la població infantil. La majoria d'hospitalitzacions per VRS es donen en lactants prèviament sans, ja que els bebès són més vulnerables a les infeccions respiratòries perquè el sistema immunitari no està completament desenvolupat.

Quan la nina es va contagiar, encara no hi havia vacunes disponibles. "Si n'hi hagués hagut, li hauria posat sense cap dubte", assegura Rigo, que es despertava a cada moviment de la petita per veure si no havia deixat d'alenar. "Li varen donar antibiòtics perquè no agafàs més infeccions, però havíem d'esperar a veure com evolucionava", diu.

Cargando
No hay anuncios

Alba va estar ingressada tres setmanes a l'hospital sense millora. "Es va fer molt llarg perquè la saturació de l'oxigen en sang no li pujava de cap manera i no li podien donar l'alta", lamenta. A més, en aquell moment Alba tenia un germà de vint mesos el qual també necessitava l'atenció dels pares, que es passaven el dia a l'hospital pendents d'ella. "Vaig haver de recórrer als padrins perquè no podia deixar un nin de tan petit abandonat", comenta.

El virus va provocar que el sistema respiratori del nadó quedàs "tocadíssim". Una vegada que li varen donar l'alta, la mare i ella anaven a urgències "com a mínim un pic per setmana per problemes respiratoris", assegura Rigo, que també va tenir dificultats per continuar donant pit a la seva filla. "Quan va sortir de l'hospital pesava menys que quan va néixer", conta.

Cargando
No hay anuncios

Actualment, la vacuna de la bronquiolitis està disponible i els centres de salut i hospitals de les Balears han iniciat la campanya d'immunització contra el virus respiratori aquest dimarts. La Conselleria de Salut ha fet una crida a totes les famílies perquè immunitzin als nounats i lactants menors de sis mesos abans de començar la temporada epidèmica del virus, ja que existeix una relació entre la seva administració i el descens dels ingressos hospitalaris per bronquiolitis.

De fet, s'ha evidenciat que l'administració d'aquesta immunització, iniciada en la passada temporada en tota Espanya, redueix en un 80 % les hospitalitzacions i els ingressos de bebès en unitats de vigilància intensiva. La població diana són els nens nascuts entre l'1 d'abril de 2024 i el 31 de març de 2025, independentment de si tenen o no factors de risc. Per això, els centres de salut duen a terme la captació activa de tots els infants que els toca vacunar-se mitjançant el contacte amb les famílies.

Cargando
No hay anuncios

També es pot demanar cita amb la consulta d'infermeria pediàtrica per mitjà del telèfon de Infosalut Connecta (971 220 000). Els bebès que neixin a partir de l'1 d'octubre seran immunitzats directament als hospitals abans de rebre l'alta hospitalària.

El 82% de la població diana

Durant la campanya 2023-2024 es van administrar un total de 7.264 immunitzacions (el 82 % de la població diana). El fàrmac administrat, anomenat nirsemivab, és un anticòs monoclonal que s'administra per mitjà d'una injecció intramuscular. Protegeix el bebè i disminueix el desenvolupament de complicacions greus en cas d'infecció. Una dosi proporciona protecció durant almenys cinc mesos. Pel fet que els anticossos s'administren directament en el lactant no es depèn del sistema immunitari del nounat per a generar la protecció, amb el que l'efecte és immediat després d'administrar-se.

Cargando
No hay anuncios

El nirsevimab ha demostrat ser molt eficaç per evitar la infecció i reduir la gravetat de les infeccions respiratòries. A més, pel seu mecanisme d'acció, no interfereix amb cap vacuna del calendari i es pot administrar de manera simultània.

A més, per a intentar evitar la transmissió del VRS és important seguir recomanacions com rentar-se les mans regularment, rentar les joguines, peces, utensilis i roba de llit sovint, i evitar el contacte estret del bebè amb persones fumadores, que no es trobin bé o estiguin constipades, ja que poden ser una font de contagi. També és important tenir en compte que la lactància materna és un factor protector contra la infecció.