Crisi climàtica
Societat21/06/2023

Així ha pujat el nivell del mar els últims 30 anys

Un vídeo de la NASA mostra de manera molt visual la pujada d'11 centímetres entre 1993 i 2022

This browser does not support the video element.

BarcelonaOnze centímetres poden semblar poca cosa, però quan són una línia d'aigua que va pujant -irreversiblement- fora de la finestra de la teva embarcació poden resultar angoixants. És el simulacre que ha fet la NASA en un vídeo que representa la pujada del nivell del mar dels últims 30 anys com si la veiéssim des de l'obertura circular d'una embarcació. Seguint aquest ritme i a aquesta escala, en poc més d'un segle tota la finestra quedaria submergida sota l'aigua.

Les dades són de l'Altímetre Integrat Multimissió de Recerca Climàtica de l'agència nord-americana, i la creació l'ha feta l'estudi de visualització científica de la NASA. Mostra com ha pujat el nivell del mar entre 1993 i 2022, aproximadament 11 centímetres. Un increment molt ràpid si es té en compte que, segons els càlculs científics, des de l'època preindustrial -aproximadament el 1880- la pujada mitjana del nivell del mar havia estat d'entre 21 i 24 centímetres. La major part, doncs, ha estat en els últims anys, i el ritme no farà sinó augmentar si no es prenen mesures per aturar les emissions que generen l'escalfament global.

Cargando
No hay anuncios

La pujada del nivell del mar és un dels principals impactes de la crisi climàtica i un dels pocs que la comunitat científica ha advertit que és irreversible. Encara que aturem les emissions de gasos d'efecte hivernacle, demà el mar continuarà pujant: l'únic dubte és a quina velocitat i fins a on pujarà. Això sí que depèn del grau de compliment dels compromisos climàtics fixats a l'Acord de París. Pujar per sobre d'1,5 ºC d'escalfament global significa condemnar molts dels petits estats insulars del Pacífic, i alguns de l'Índic, a desaparèixer sota el mar. Però si el món aconsegueix accelerar la transició energètica fins al punt d'evitar aquesta línia vermella, a finals de segle només hauríem pujat uns 30 centímetres més. En el vídeo de la NASA, encara quedaria una escletxa de cel.

Cargando
No hay anuncios

El desglaç de l'Antàrtida i de Groenlàndia són els principals contribuents d'aquesta pujada. A mesura que aquestes dues masses van perdent gel, el mar va sumant centímetres. És clar, però, que la pujada real varia molt d'un lloc a un altre del planeta perquè depèn de la geografia concreta de cada indret, a més de les marees. Els 11 centímetres que apareixen en el vídeo de la NASA són una mitjana.