Així serà el consentiment escrit per rebre la segona dosi d'AstraZeneca
El comitè de bioètica avala que els menors de 60 anys que rebutgin rebre Pfizer firmin que són conscients dels "riscos infreqüents"
MadridUns dos milions de persones de menys de 60 anys a l'Estat han rebut la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca i esperen completar la pauta. La comissió de salut pública va decidir dimarts, amb divisió interna, que per norma general aquest col·lectiu rebrà una segona dosi de Pfizer, però va deixar la porta oberta a utilitzar també el preparat anglosuec. Així ho demanaven moltes de les comunitats autònomes, com Catalunya i Madrid. Aquest divendres el comitè de bioètica ha avalat que les persones que optin per repetir dosi amb AstraZeneca hauran de firmar un consentiment mitjançant el qual manifesten per escrit que rebutgen la vacuna de Pfizer per completar la pauta i que assumeixen el "risc infreqüent de desenvolupar una síndrome de trombosi amb trombocitopènia".
El ministeri de Sanitat ha modificat així l'actualització número 7 de l'estratègia de vacunació per afegir-hi com a annex una proposta de consentiment. Als primers paràgrafs es constata que la immunització de la societat està arribant gràcies a la vacuna i que les mesures restrictives de l'últim any no han aconseguit frenar la pandèmia. "A través de la vacunació no només es pot evitar l'hospitalització i mort per covid-19 en una altra proporció de les persones vacunades, sinó que també redueix la infecció i, per tant, la transmissió del virus", introdueix el consentiment escrit.
A continuació, al document s'explica que els efectes adversos de la vacuna d'AstraZeneca són semblants als de la resta i que els seus beneficis són superiors als riscos. Tanmateix, es fa una advertència dels casos de trombosi que es van detectar fa alguns mesos i que van motivar que se'n limités l'ús a les persones de més de 60 anys a partir del 8 d'abril. "Les últimes setmanes s'han notificat alguns episodis adversos consistents en trombosis de grans vasos, a nivell cerebral i abdominal (síndrome de trombosi amb trombocitopènia) que, si bé són molt infreqüents, també es consideren greus. Aquests esdeveniments semblen incrementar-se a mesura que disminueix l'edat, amb més freqüència per sota dels 60 anys, i sobre els quals encara hi ha incertesa. Hi ha en marxa uns quants estudis per analitzar amb més profunditat per què es produeixen", diu el consentiment escrit.
Madrid defensa que hauria de ser a l'inrevés
Aquest divendres el conseller de Salut de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha expressat la discrepància amb aquest consentiment escrit i ha considerat que hauria de ser a l'inrevés. És a dir, que hauria d'anar dirigit a aquells menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca que optin per la segona dosi de Pfizer. Ruiz Escudero ha recordat que la fitxa tècnica de la vacuna i l'Agència Europea dels Medicaments avalen la pauta completa del preparat anglosuec. El conseller s'ha afegit a les crítiques contra el ministeri pel fet de deixar la decisió en mans de la ciutadania.