Així serà el nou Hostal Terminus: d'edifici quasi oblidat a espai cultural
La rehabilitació té un pressupost de 3,4 milions i està previst que les obres s'adjudiquin a principi del 2023
PalmaL'Ajuntament de Palma comença el projecte per recuperar l'Hostal Terminus, un espai emblemàtic de Ciutat que en els darrers anys ha estat quasi abandonat i ha quedat a l'oblit de molts i ara es convertirà en un espai cultural, d'ús social i on els Serveis Ferroviaris de Mallorca tindran un nou centre de control i comandament. Les obres tenen un pressupost de 3,4 milions d'euros i està previst que el projecte es liciti el mes d'octubre i s'adjudiqui a principi del 2023.
Aquest dimecres el Consistori ha presentat el projecte de rehabilitació de l'antic Hostal Terminus i ha explicat que està previst que el nou edifici es divideixi en dos espais amb funcions i equipaments molt diferents. Així, a la planta baixa s'hi ubicarà una sala polivalent d'ús social i cultural i a les plantes superiors s'instal·larà un nou centre de control i comandament de Serveis Ferroviaris de Mallorca, dotat amb les últimes tecnologies.
Pel que fa a les façanes, el projecte preveu l'eliminació dels grafits existents sota la direcció d'un equip de restauració especialitzat. D'aquesta manera, es mantindran tant la pedra artificial (pols de marbre) dels sòcols perimetrals, com la pedra de Santanyí del conjunt, netejats i tractats amb productes hidròfugs.
L'antic Hostal Terminus forma part del Catàleg de protecció d'edificis i elements d'interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic de Palma. A més, també és considerat un dels edificis de l'estació del ferrocarril de Palma-Inca, dels quals forma part, que varen ser declarats bé catalogat l'any 2007.
Cal recordar que Serveis Ferroviaris de Mallorca va recuperar l'edifici el gener de 2019 i es va incorporar al patrimoni públic gràcies a la finalització de l'antic contracte de lloguer en vigor des de l'any 1936.
Un edifici amb història
L'Hostal Terminus es va construir l'any 1913 per la Compañía de los Ferrocarriles de Mallorca segons un projecte d'Eusebi Estada i, encara que la construcció es va dur a terme trenta anys després que els altres dos edificis de l'estació de trens —el de viatgers i el d'oficines que també varen ser projectats per Estada—, en línies generals comparteix els mateixos trets estilístics i decoratius.
L'edifici consta de tres cossos. El central (amb els accessos i l'escala principal) és de dues plantes amb un soterrani i està cobert per una terrassa plana. Els laterals, en canvi, no tenen soterrani, però disposen d'una planta més, la dels porxos, als quals s'accedeix mitjançant dues escales independents situades a cada un dels cossos. La distribució original de l'hostal tenia a la planta baixa l'entrada al cos central, la cafeteria-restaurant, una cantina i alguna habitació. A la planta primera hi havia habitacions i alguna sala. En els porxos s'hi ubicaven trasters i en el soterrani, la cuina i els banys.