Així serà la nova plaça Major de Palma: galeries obertes, miradors i l'entrada al pàrquing subterrània
L’accés a l’aparcament es farà mitjançant túnels des dels carrils de la Rambla

PalmaLa nova plaça Major tindrà nous espais, una nova façana i es reubicarà l’accés al pàrquing. Segons un dels arquitectes del projecte, Toni Barceló, la idea és “forçar una mica la idea de Gabriel Alomar del final del carrer de la Rambla”. Per això, se suprimirà l’accés a l’aparcament, que ara s’ubica a la façana on es troben les escales, i s’hi inclouran “uns espais que condueixin a la plaça Major i que permetin connectar la ciutat directament amb la plaça, que començarà ja a la primera planta”.
L’accés a l’aparcament es farà mitjançant túnels des dels carrils de la Rambla –de l’estil dels que hi ha a les Avingudes– i es procurarà evitar “que l’espai entre el final del carrer i la plaça del Mercat estigui ple de cotxes”, ha explicat l’arquitecte, encara que sí que hi podran circular, sobretot el transport públic.
Els subterranis
Les capes inferiors a la plaça, on fins ara es trobaven diversos comerços i locals buits, quedaran obertes a l’exterior a través d’“espais miradors” orientats cap al carrer de la Rambla. La idea dels arquitectes és “simular un claustre a tota la part inferior de la plaça” i “recordar el claustre de Sant Felip Neri, que hi havia abans en aquell espai”.
En aquest nivell, la planta estarà formada per patis d’orde menor amb llum natural, que formaran un circuit per on la ciutadania podrà accedir a la plaça. “Fins ara, tothom que anava cap a la plaça Major ho feia directament per les escales de la façana principal. Ara, hi haurà alternatives accessibles per a tota la ciutadania”, ha explicat Barceló.
Aquests espais aniran acompanyats d'establiments comercials i espais dedicats a activitats culturals. A més, s’hi inclourà el centre d’interpretació que connectarà el vell túnel del tren amb el parc de la Mar.
La plaça Major
L’arquitecte Barceló ha explicat que una de les seves prioritats era “mantenir l’essència” de la plaça: “Volíem que es pogués reconèixer l’espai, que és molt representatiu de la ciutat, però transformant-lo per fer-lo més accessible”, ha assegurat.
A la plaça Major hi haurà una obertura que donarà accés a la segona planta del soterrani, a més de diferents patis als voltants que permetran il·luminar-ne les capes inferiors. També hi haurà un espai per seure, a banda dels establiments hostalers.
Segons l’equip d’arquitectes, l’accessibilitat hi està garantida, i per accedir a la planta superior de la plaça hi haurà escales mecàniques i ascensors.
La redacció del projecte es durà a terme durant els propers sis mesos. Després, s’iniciarà el procés de licitació de les obres, i fonts de Cort estimen que, si el ritme és l’esperat, els treballs podrien començar el darrer trimestre de l’any que ve. Un cop redactat el projecte, es posaran en marxa les concessions amb els establiments i els comerços.
Els arquitectes Barceló Balanzó i Scop arquitectura han guanyat el concurs públic presentat per l’Ajuntament de Palma per a la reforma de la plaça Major. El batle, Jaime Martínez, ha explicat que el jurat –format per arquitectes, representants dels comerços de la zona, l’associació de veïns i tècnics de l’Ajuntament, entre altres– ha triat aquesta proposta entre les 13 presentades perquè representa “una passa decisiva” per convertir Palma en una ciutat moderna. Segons Martínez, es pretén convertir la plaça Major en “un dels grans epicentres de l’activitat social, cultural i econòmica” de la ciutat, que permeti una millor cohesió territorial.
Segons el batle, aquest centre recollirà la història de la ciutat, el seu patrimoni i els seus orígens, amb l’objectiu de ser “l’embrió d'allò que serà la futura capital cultural europea l’any 2031”. Per això, aquest projecte inclou la reforma dels espais pròxims a la plaça, com el túnel i el refugi antiaeri, que es durà a terme en coherència amb la plaça del Mercat i el carrer de la Unió. A més, amb relació a la capitalitat europea, també es crearan espais expositius per valorar el patrimoni de la ciutat.
Veïns de Canamunt rebutgen el projecte de reforma
Per la seva banda, l'Associació de Veïnes de Canamunt han expressat el seu "profund desacord" amb el projecte de reforma, una proposta que consideren "allunyada de les necessitats reals del veïnat i orientada a fomentar, encara més, el turisme i el comerç privat".
En un comunicat, l'associació ha criticat que el projecte "no neix del diàleg amb el veïnat, sinó de la voluntat de convertir l'espai central de la ciutat en un centre comercial disfressat de revitalització urbana". "Des de la fatiga acumulada —invisible però constant—expressam la nostra preocupació davant el que ens arriba", han manifestat.
En aquest sentit, han lamentat que la plaça Major "és, o hauria de ser, un espai de trobada ciutadana, de convivència, de cultura popular i vida quotidiana" i que amb el projecte escollit ''s'ha perdut una plaça i s'ha guanyat un centre comercial''. "El que ens dol no és l’obra física, sinó el model de ciutat que s’imposa: una Palma on tot s’ofereix, tot es ven, tot es transforma en 'experiència' per a qui passa de llarg, mentre qui hi viu, cada cop hi pinta menys", han subratllat.
Així, han insistit en el fet que la reforma projectada "afavoreix clarament una major afluència turística" i que "una vegada més, es prioritzen els interessos econòmics per damunt de la qualitat de vida de les persones que resideixen al centre de la ciutat". "Aquest projecte de reforma no millora la ciutat: la buida per dins. I davant d’això, no podem callar", han sentenciat.