Societat 05/09/2024

Així van viure els interins l'adjudicació nocturna de places: "Si ens en toca una d'extraordinària, ens telefonaran a les 3 h?"

Els candidats varen començar a rebre els correus d'Educació per confirmar les assignacions quan eren prop de la 1 h de la matinada

3 min
Una aula d'institut.

PalmaDos dies després i amb l'ensurt ja reposat, els docents interins haurien de saber a quin centre estaran destinats enguany. Molts d'ells, de fet, ja hi han de començar aquest dimecres. Ara bé, dilluns, el dia l'adjudicació de places, va ser llarg, amb una espera agònica que va sobrepassar les 14 hores amb relació a l'hora de publicació prevista. La causa: un error informàtic. No va ser fins prop de la 1 h de la matinada de dimarts que la Conselleria d'Educació va començar a enviar correus als interins que havien obtingut plaça.

Abans, la situació es va tornar especialment tensa quan s'apropava la primera hora límit de publicació, les 22.30 h, en què confiaven els sindicats i els afectats. En determinats moments, als grups de WhatsApp d'interins hi varen entrar quasi 30 missatges per minut. Tothom volia dir-hi la seva. "És una vergonya que siguin quasi les 22.30 h i estem igual. La Conselleria fent les coses bé, com sempre", escrivia un dels afectats.

El temps passava i els ànims s'anaven encalentint: "El que hauríem de fer és arribar demà a les 12 h al centre. I abans, de 8 a 12 h anar a la Conselleria a rebentar alguna cosa", deia un altre, desesperat de no conèixer el seu futur laboral immediat.

Altres interins, en canvi, apostaven per riure com a millor remei per a l'espera. "I si ens toca una plaça de tràmit extraordinari, ens telefonaran a les 3 h de la matinada? Vinga ja", escrivia una docent a les 22.22 h. Poc després, una altra mestra desafiava la Conselleria: "Potser demà aniré a fer feina o potser a la platja. Ho pensaré quan em desperti i no pens posar despertador". I és que per a una part d'ells, es va fer tard i no van poder anar a dormir fins ben entrada la matinada. "He hagut de desactivar el 'mode descans' del mòbil per si entra el correu de la Conselleria. És molt fort", lamentava una professional.

Moments de broma

Arribada la mitjanit, els docents varen voler fer broma i celebrar quelcom, per no caure en el pessimisme. "Bon curs 2024-2025!!", deia un. "Bon any nou", responien altres en referència a les tradicionals campanades de Cap d'Any. Quedaven 30 minuts perquè la Conselleria comunicàs que havia finalitzat l'adjudicació de places. Arribat el moment esperat, els grups feien fum. Ningú havia rebut cap correu ni el llistat de places concedides apareixia al web de la Conselleria, que va col·lapsar a causa que centenars de persones hi volien entrar al mateix temps. Eren prop de la 1 h quan els professionals varen començar a rebre'n notícia.

Una vegada fetes les adjudicacions, els destinats a altres illes es varen llençar en plena matinada a comprar els bitllets de vaixell o avió per no quedar-se'n sense. Resulta que si no es presenten al seu centre de destinació abans de divendres, 6 de setembre, inclòs, perdran la plaça. "He comprat el vaixell a les 3 h del dematí", assegura Maria Margalida Perelló, amb plaça a Eivissa.

254 places pendents d'adjudicació

El conseller d'Educació, Antoni Vera, ha lamentat la situació viscuda i les conseqüències. "En nom de la Conselleria i en nom meu deman disculpes a tots els interins que han participat en aquest procés d'adjudicació. Estava previst que tot es publicàs al migdia –de dilluns–, però un error informàtic ho va endarrerir fins a mitjanit".

Ara per ara, Educació ha informat que queden 254 places per adjudicar arreu de les Balears, de les quals 133 són a Mallorca; 25, a Menorca; 83, a Eivissa i 13, a Formentera. El conseller ha valorat positivament aquesta bona cobertura que ha atribuït, en part, a la instauració dels complements de difícil i molt difícil cobertura, que cobraran els docents desplaçats per compensar els costos de l'habitatge i fidelitzar plantilles.

stats