Ajornen la tala dels pins protegits de l'estació de tren del Figueral

Activistes han format una cadena humana davant dels pins per exigir una via alternativa

Concentració.
22/10/2024
2 min

PalmaEls veinats de Marratxí han aconseguit ajornar la tala de pins protegits a l'estació de tren del Figueral. Els dos pins, que es calcula que tenen 120 anys, formen part del catàleg d'arbres singulars des de la seva aprovació i la posterior actualització del 2023. Ambdós formen part d'un conjunt singular on es troba el grup d'arbres més alts de tot el terme i potser de Mallorca.

Aquest dilluns a les 23 h, veins i activistes van formar una cadena humana davant dels pins per exigir una via alternativa. Segons han explicat a l'ARA Balears, amb la poda es solucionaria els problemes que hi pogués haver de risc de caiguda. "No cal podar-los", argumenten. A més, consideren que hi pot haver hagut "mala praxis en el seu manteniment".

Des de MÉS per Marratxí, han informat que el procediment de la tala podria incórrer en "certes irregularitats", tant en el mateix procediment administratiu com en la mateixa tala. Així, es va informar tant la Fiscalia com al batle del municipi, Josep Llompart, que va detenir la tala momentàniament per assessorar-se amb informació tècnica.

Un grup de persones s'abracen a un dels arbres aquest dilluns.

Característiques

Aquests arbres es van plantar quan varen obrir la línia ferroviària i van ser catalogats fa 25 anys. El primer pi té les característiques fisiològiques següents: perímetre (1,3 m): 357 centímetres; alçada: 21 metres; capçada: 15,4 metres; el segon té les característiques fisiològiques següents: perímetre (1,3 m): 327 centímetres; alçada: 23,5 metres; capçada: 11,2 metres. Aquests arbres singulars estan protegits tal com queda reflectit al BOIB 27-02-01.

Tots dos tenen bon aspecte i no sembla que suposin cap mena de perill per a la ciutadania. Un tècnic en jardineria consultat per aquest diari ha explicat que segons la seva anàlisi, els pins, com a molt, han de menester "una poda de compensació de les branques horitzontals i una més que està un poc inclinada" per si poguessin presentar algun perill, però ha remarcat que es troben "en bon estat i en cap cas s'han de talar".

stats