Societat12/11/2020

L'Ajuntament de Palma neteja 3.200 pintades vandàliques en un any i mig

Emaya posa en marxa una tarifa de deu euros per metre quadrat pintat per fer nets edificis privats

A. T.
i A. T.

PalmaEl batle de Palma, José Hila, i el regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Ramon Perpinyà, han anunciat aquest dijous en una roda de premsa una nova tarifa de deu euros per metre quadrat per netejar pintades d'edificis privats. En el cas de les parets públiques i protegides, ha recordat Hila, és el Consistori qui s'encarrega de la neteja de les pintades. Concretament, en un any i mig de legislatura, el govern municipal n'ha llevat ja 3.200.

El servei de neteja per a parets privades ja està en funcionament, ha assegurat el batle. "Les persones interessades podran fer sol·licituds a través de la pàgina web d'Emaya, on hi ha un formulari. Els tècnics gestionaran la petició i faran el servei de neteja", ha afegit. La intenció és que la pintada s'hagi netejat en un termini màxim de 15 dies després de fer el pagament.

Cargando
No hay anuncios

Aquest nou servei, ha assenyalat Hila, es vol complementar "amb actuació policial i sancions". "L'objectiu és agafar els incívics, que tenen un cost per a tots els ciutadans", ha denunciat el batle. En qualsevol cas, ha recordat, "no estam parlant d'art urbà, que és cultura, sinó d'etiquetes i firmes, que són actes d'incivisme".

Cargando
No hay anuncios

Tant Hila com Perpinyà han destacat que el preu que s'ofereix als particulars per a la neteja s'ha bonificat al màxim, de manera que és més aviat "simbòlic". La intenció és que "el propietari, amb el pagament, autoritzi l'Ajuntament a actuar sobre la seva propietat", ha puntualitzat el regidor. Per a Emaya, el cost real de netejar un metre quadrat de pintades simples, de formes sense omplir, és de 54 euros, mentre que les que sí ho que estan –és a dir, no són només una silueta– costen 82 euros per metre quadrat.

Béns catalogats

Fins ara, ha informat l'edil de Medi Ambient, "només es preveu actuar fins a l'altura dels primers pisos, a les plantes baixes, on s'acumulen la majoria de les pintades". Cal tenir en compte, però, que "els propietaris d'un edifici catalogat han de seguir un altre camí, perquè Emaya no hi actua". De fet, els béns i elements protegits és la Regidoria d'Infraestructures qui s'encarrega de netejar-los.

Cargando
No hay anuncios

En alguns casos, com el del Baluard del Príncep de Palma, les tècniques que s'han de fer servir són molt complexes i Emaya, per exemple, no les té. Per això, ha explicat José Hila, el concurs per netejar aquestes pintades ha quedat desert i l'Ajuntament el tornarà a obrir amb la finalitat de trobar alguna empresa capaç d'actuar-hi.