ARCA demana mantenir els carrers de Palma dedicats a Gabriel Rabassa i als almiralls, però Cort s'hi nega

L'entitat considera que es pot "caure en un revisionisme molt equivocat i nociu per a la convivència", mentre que el Consistori reitera que fan complir la llei

El secretari general de Podem, Alberto Jarabo, al Parlament, dimarts passat.
24/03/2021
2 min

L'Ajuntament de Palma no farà marxa enrere i canviarà el nom dels carrers dedicats a Gabriel Rabassa i als almiralls Churruca i Gravina, malgrat que l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) ha demanat aquest dimecres que es mantinguin. El portaveu de Cort, Alberto Jarabo, ha reiterat que "feim complir la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtics, que marca el cens dels carrers que s'havien de canviar".

ARCA, però, creu que modificar aquests noms pel simple fet d'haver-se posat durant el franquisme és una decisió que pot "caure en un revisionisme molt equivocat i nociu per a la convivència", segons ha afirmat en un comunicat. En canvi, l'entitat ha defensat que cal canviar els carrers dedicats per homenatjar persones que ajudaren a instaurar o mantenir el règim franquista.

L'associació ha defensat que es mantingui el carrer de Gabriel Rabassa perquè li va ser dedicat per haver impulsat la protecció dels molins de Mallorca a través de la creació de l'Associació d'Amics dels Molins. "Intentar recercar un passat vinculat a la Falange o al franquisme també es podria estendre a altres insignes mallorquins com l'escriptor Llorenç Villalonga", han justificat, afegint que això "no duria enlloc". De fet, devora del parc de la Mar hi ha una plaça que duu el nom de l'autor de Bearn.

Respecte del canvi de nom dels carrers dedicats als almiralls de la marina espanyola morts a principis del segle XIX –Churruca i Gravina–, ARCA ha explicat que la corporació municipal franquista va posar els noms per homenatjar els dos militars i no els vaixells que a la Guerra Civil duien el cognom d'aquests oficials de la marina espanyola. "De cap manera cal apreciar cap connotació franquista a la seva designació", apunten en el comunicat, en què adjunten les actes municipals originals de quan es varen posar els noms dels dos carrers ubicats a Son Armadans.

Cal recordar que el canvi de noms es va convertir en una polèmica d'àmbit estatal quan el catedràtic i escriptor Arturo Pérez-Reverte va qualificar a Twitter d'"idiota" el batle de Palma, José Hila, per haver permès canviar els noms dedicats a tres almiralls espanyols. A més, un dels casos que més controvèrsia ha generat ha estat el del carrer de Toledo, que fins i tot va molestar la batlessa socialista d'aquesta ciutat. De fet, Hila va anunciar que va parlar per telèfon amb la batlessa i que acordaren que Toledo continuï tenint presència a Palma en un altre espai públic.

L'avinguda de Joan March, ja ha passat a ser del Gran i General Consell (màxim òrgan del Regne de Mallorca), mentre que els vials de Palma que canviaran de nom seran: la plaça de l'Almirall Churruca, el carrer de l'Almirall Gravina i el carrer de l'Almirall Cervera. Seran canviats, respectivament, pels cartògrafs Mateu Pruners, Angelí i Dulcert i Pere Rossell; el carrer de Toledo homenatjarà el criptojueu Rafel Valls; el passatge de Castillo Olite a la sindicalista Francesca Vidal; el carrer de Josep d'Oleza retrà homenatge al promotor cultural Marc Ferragut; el carrer d'Alfambra al pintor Joan Daurer; el carrer de Brunete al pintor Joan Desí; el carrer de Gabriel Rabassa a la política i escriptora Frederica Montseny; el carrer del Canonge Antoni Sancho a la filòloga Aina Moll i la plaça del Bisbe Planas serà la plaça del Poble, com es coneix popularment.

stats