L'Ajuntament de Palma reclama al govern espanyol la regularització de tots els migrants

L'àrea de Justícia Social, Feminisme i LGTBI ha atès en una setmana una centena de persones a través del servei Teledrets

Les Balears lideren el creixement de població de l'Estat.
A. T.
26/05/2020
2 min

PalmaLa regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, ha anunciat aquest dimarts que demanarà al Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, a través del seu partit, que es regularitzi la situació de tots els migrants a Espanya. Vivas se suma així a la petició que va fer la setmana passada el seu company de partit i portaveu d'Unides Podem al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, que posava com a exemple el cas d'Itàlia, on ja s'ha aplicat aquesta mesura.

La regidora ha informat d'aquesta demanda arran de les dades obtingudes de la primera setmana de funcionament, entre el 12 i el 19 de maig, del servei Teledrets, adreçat a la població migrant. Segons Vivas, en només cinc dies hàbils s'han atès 86 peticions, és a dir, "una mitjana de 17 telefonades diàries". Això indica que "hi havia molta necessitat per part d'aquesta comunitat que es posàs en marxa aquest servei".

Durant aquesta primera setmana de funcionament, el perfil majoritari ha estat de persones del Brasil, l'Argentina, Colòmbia i, en darrer terme, el Marroc. De totes aquestes, un 68% s'ha adreçat a l'Ajuntament de Palma perquè, "en estar en situació irregular, no tenia una sèrie de drets" i sol·licitava ajuda en aquest sentit, principalment per fer front a les conseqüències de la crisi del coronavirus.

Vivas ha recordat que "el 90% de les persones migrades és a les ciutats i que, tot i això, els ajuntaments no tenen els mecanismes per participar en les polítiques públiques que afecten la regularització". Davant això, els municipis es veuen obligats a fer exercicis d'"equilibrisme social sense tenir les eines adequades" i, per aquest motiu, demana al govern espanyol que regularitzi tots els migrants en situació irregular.

"Ara, més que mai, les persones necessiten que les institucions siguin solidàries i els permetin establir-se i tenir un accés digne a tots els drets", ha indicat la regidora. Les primeres xifres de Teledrets, impulsat per l'Ajuntament de Palma, revelen que un 57% de les demandes "tenia a veure amb situacions de vida molt precàries, com ara el pagament del lloguer, dels serveis o de les necessitats bàsiques d'alimentació", indica Vivas. En molts d'aquests casos, afegeix, "ha estat determinant el fet que les persones tinguessin la situació regularitzada o no per derivar-les a un servei o un altre".

stats