L'Ajuntament de Palma rectifica i atura el canvi de noms de carrers
El batle, José Hila, ha demanat al Govern que revisi el cens de símbols franquistes i ha proposat que s'incrementi el nombre de dones al nomenclàtor
L'Ajuntament de Palma ha decidit aturar el canvi de noms de carrers posats durant el franquisme perquè segons ha explicat aquest divendres el batle, José Hila, hi ha "dubtes raonables" sobre si alguns dels que surten al cens de símbols, llegendes i mencions franquistes elaborat pel Govern realment es poden vincular amb l'exaltació de la dictadura. Els noms que ara qüestiona Cort són els dedicats als almiralls morts al segle XIX Churruca, Gravina i Cervera; Gabriel Rabassa; i el carrer Toledo, un canvi que va molestar la batlessa socialista d'aquesta ciutat.
"És millor aturar i revisar si el llistat és correcte", ha comentat Hila, que ha demanat per escrit a la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica de l'Executiu balear que convoqui amb urgència la Comissió Tècnica de Memòria Democràtica perquè ho estudiï. Els carrers dels almiralls ja han estat canviats, mentre que el de Toledo, que es preveia retirar aquest divendres, finalment no s'ha retirat pels dubtes sorgits. El batle ha explicat que si els quatre carrers són eliminats del cens del Govern, l'equip de govern municipal els tornarà a posar perquè el canvi no es podria justificar amb la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtica.
La rectificació de l'Ajuntament de Palma, que fins dijous defensava continuar amb el canvi de noms, s'ha produït després que el Govern hagi anunciat que platejarà una revisió dels noms vinculats amb el franquisme que surten al cens. Preguntat sobre si s'ha sentit traït pel Govern perquè ha estat molt criticat per fer els canvis que obliga la Llei de Memòria, el batle s'ha limitat a dir que l'Executiu va fer el cens i que "tots vam donar presumpció de veracitat". També ha recordat que durant un any es varen poder fer al·legacions contra el cens, però que "ningú" no va dir res.
El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, va explicar dijous a l'ARA Balears que no farien una convocatòria extraordinària per tractar la polèmica del canvi de noms, però que en la pròxima comissió prevista per a després de Pasqua es plantejarà si cal eliminar noms del cens. A més, va comentar que per un "possible error" en un informe històric "no permetrem que s'encalci la Memòria Història en el seu conjunt".
El batle també ha enviat una carta a la Comissió de Toponímia de l'Ajuntament de Palma perquè en la selecció dels nous noms que es posin als carrers s'incrementi la presència de dones amb l'objectiu de treballar per la igualtat dins el nomenclàtor municipal. "Ens vam equivocar i les entitats que ens varen demanar major presència de dones tenen raó", ha admès Hila. De fet, la Federació d'Associacions de Veïns de Palma va criticar en el ple de Cort de dijous que només tres dels 12 nous noms de carrers i places que s'han canviat perquè tenen un origen franquista s'hagin dedicat a dones.
El regidor d'Educació i Política Lingüística de Cort, Llorenç Carrió, va comparèixer al ple municipal de dijous a petició de Vox i va defensar el canvi de noms: "L'Ajuntament de Palma no va fer el cens, complim amb la Llei de Memòria que va passar pel Parlament, malgrat que molts dels que ara s'estranyen varen votar-hi a favor". Carrió va comentar que a les actes municipals del 1942 es pot llegir que els carrers dels almiralls es varen posar per "eliminar noms que desentonin amb els temps actuals". "Es varen posar com a elements propagandístics", va assenyalar, i va afegir que els canvis de nom varen "seguir la línia d'exaltar el règim que començava; no cal haver estudiat dues carreres". Carrió va assegurar al final del ple, que va durar gairebé 10 hores, que l'equip de govern de Palma no faria marxa enrere amb el canvi de noms, malgrat que ara el batle ha decidit el contrari.
A més de les crítiques rebudes per part del PP, Ciutadans i Vox, l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) va advertir que modificar els carrers dedicats a Gabriel Rabassa i als almiralls Churruca i Gravina pel simple fet d'haver-se posat durant el franquisme suposa una decisió que pot "caure en un revisionisme molt equivocat i nociu per a la convivència". També cal tenir en compte que el canvi de noms es va convertir en una polèmica d'àmbit estatal quan el catedràtic i escriptor Arturo Pérez-Reverte va qualificar a Twitter d'"idiota" el batle de Palma, José Hila, per haver permès canviar els noms dedicats als tres almiralls.