L'Ajuntament de Palma tanca el 2021 amb 48 milions d'euros de superàvit
Cort ha detectat una desviació d'un 2% en els ingressos previstos per l'any passat
PalmaL'Ajuntament de Palma ha tancat el 2021 amb un superàvit econòmic de gairebé 48 milions d'euros, segons ha informat el batle, José Hila, aquest dimecres. Així, la junta de govern de Cort ha aprovat avui la liquidació del pressupost municipal del 2021 i, a conseqüència d'això, han decidit incorporar els 47,8 milions d'euros de romanent en el pressupost per al 2022.
Segons Hila, aquest resultat significa "una bona gestió" per part del Consistori, i ha destacat que "el pressupost es fa de manera prudent i amb molt de criteri". Cort "pràcticament va encertar els ingressos" l'any passat, atès que només s'ha detectat una desviació del 2% en aquest concepte, amb set milions d'euros més ingressats.
Distribució del romanent
21 milions a la "Palma que funciona"
Pel que fa a la distribució del romanent durant aquest 2022, Hila ha anunciat que aquests 47,8 milions es destinaran "a donar resposta a les peticions de la ciutadania. Un primer paquet de 21 milions d'euros anirà dirigit als serveis municipals, reforçar "la Palma que funciona". Així, es destinarà més de 3 milions per a Seguretat Ciutadana, per a més presència policial i efectius de bombers.
També EMAYA i EMT disposaran de 7 milions cadascun per incrementar la neteja i el transport públic de la nostra ciutat. A més, es destinen més diners per continuar millorant la ciutat amb 4 milions per a tasques de manteniment de l'àrea d'Infraestructures.
3,7 milions per a la reactivació
Un total de 3,7 milions tenen com a finalitat la reactivació de la ciutat. D'aquests, 1,2 milions seran per a la promoció turística de Palma durant la temporada baixa, i un milió per a la campanya de dinamització comercial. A més, es reforça a línia d'ajudes per a famílies vulnerables, amb 1,5 milions per a ajudes urgents d'alimentació, que se sumen als 7,4 milions previstos, amb un total de 9 milions per a 2022.
Amb aquest romanent, també es destinaran 5,5 milions per a ampliar la xarxa de casals de barri i escoletes públiques. En concret, 1,5 milions per la compra de 4 nous locals per destinar-los a casals de barri, i 4 milions per al pla d'ampliació del nombre d'escoletes municipals i millores dels centres de 0-3 anys.
9 milions per a la transició energètica
Un darrer paquet de 9 milions d'euros té com a objectiu l'impuls de la transició energètica. Així, 5 milions seran per a projectes d'energies renovables i innovació d'EMAYA, 3 milions per a nous busos sostenibles de l'EMT i un milió per a subvencions per a la compra de taxis elèctrics a la nostra ciutat. A més, es destinaran 400.000 euros a Cultura, 1,4 milions d'euros a Model de Ciutat i 100.000 al Fons Mallorquí de Solidaritat.
Cal tenir en compte que l'Ajuntament ha de complir dos límits que marca el Ministeri d'Hisenda per al romanent: "no destinar-lo a personal i ha d'estar gastat i pagat abans del 31 de desembre "la qual cosa no permet fer grans projectes d'obres", ha explicat el batle.
Per la seva banda, el regidor d'Hisenda, Adrián García, ha argumentat que "el pressupost del 2021 va ser difícil d'elaborar, per la pandèmia". No obstant això, "aquestes bones xifres avalen la capacitat i experiència" del Consistori. A més, ha celebrat que amb la derogació de la Llei Montoro, ara els "ajuntaments poden utilitzar aquests romanents".