L' Ajuntament de Palma va reduir un 44,33% les emissions dels serveis municipals l'any del confinament
"Una part important d'aquest percentatge és deguda a l'aturada de la pandèmia", ha admès el regidor de Medi Ambient
PalmaEl regidor de Medi Ambient i Benestar Animal de l'Ajuntament de Palma, Ramon Perpinyà, ha presentat aquest dijous les dades de les emissions a Ciutat corresponents a l'any 2020, quan el confinament per frenar la pandèmia va gairebé paralitzar el trànsit a Ciutat. Segons ha explicat, els serveis municipals –Emaya, transport públic i edificis–, les emissions d'efecte hivernacle s'han reduït un 44,33% entre 2015 i 2020, gràcies a l'aturada de l'activitat per les restriccions de la covid: "Una part important d'aquest percentatge és deguda a l'aturada de la pandèmia. Ens queda molt per fer", ha admès el regidor.
A hores d'ara, la reducció del 2022 encara es desconeix. De fet, si es tenen en compte les mateixes dades en anys normals, les emissions només es varen reduir un 21,43% entre 2015 i 2019, és a dir, quasi la meitat menys de reducció que amb pandèmia.
Els edificis han reduït un 11% per la renovació de la climatització, la instal·lació de detectors de presència i altres mesures d'estalvi i eficiència energètica. En el cas de l'IME (Institut Municipal de l'Esport de l'Ajuntament de Palma) també s'ha assolit una important reducció d'emissions, del 77,9% entre 2015 i 2020. Una vegada més, gràcies a la pandèmia: "S'ha de tenir en compte que el 2020 es va reduir molt l'activitat durant mesos a les seves instal·lacions".
Pel que fa a les emissions per càpita per habitant dels serveis municipals, van ser 0,11 a 2019 i 0,08 a 2020. En ser demanat sobre la reducció d'emissions a altres ciutats, Perpinyà no ha respost més que no saben quins són els serveis dels altres ajuntaments. Fa set anys, la petjada de carboni de l'Ajuntament de Palma era de 0,144 tones de CO₂ per habitant. Una xifra major que la d'altres ciutats d'Espanya, com Saragossa (0,103), Santander (0,098) i Pamplona (0,060). Aquest any, a més de les dades actualitzades, tampoc han presentat la comparació respecte d'altres municipis espanyols.
L'Ajuntament té vuit anys per complir el PACES (Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible del municipi de Palma), un pacte dels batles amb el qual es van comprometre que tot el municipi arribaria a una reducció del 55%, segons la darrera modificació, en el 2030.
La il·luminació és el 70% del consum
Quines mesures ha pres? "L'actuació més rellevant que s'ha fet és el tema de l'eficiència de la il·luminació, climatització, vehicles elèctrics i de gasoil que passaren a vehicles de gas", ha dit el regidor. De fet, la il·luminació pública suposa el 70% del consum elèctric de l'Ajuntament. Aquest ha passat d'un consum de 29.000 quilowatts/hora l'any 2015 a 21.000 a l'any, una vegada més, a 2020. Segons Perpinyà, "gràcies al canvi de la il·luminació led del servei d'il·luminació públic, aquí no hi ha afectat la pandèmia".
Un altre factor de reducció ha estat la generació d'energia solar fotovoltaica a diverses instal·lacions municipals, com a poliesportius, Emaya, i l'EMT. Dels 326.851 quilowatts que es van generar a l'any el 2015, el 2020 s'ha passat a generar-ne 683.362, és a dir, més de la meitat que fa cinc anys.