Un 15% dels malalts de Pàrkinson és menor de 50 anys

La neuròloga de l'hospital Son Espases, Inés Legarda, assegura que s'ha avançat molt en diagnosi

Balears té uns 8000 diagnosticats de Parkinson, cada vegada més joves
Sabrina Vidal
11/04/2019
2 min

PalmaEl Pàrkinson no és una malaltia de gent gran, almenys un 15% de les persones que pateixen aquesta malaltia té menys de 50 anys; per això, els experts posen l'accent en la importància d'una detecció precoç justament en el seu dia mundial.

La neuròloga de l'Hospital Universitari Son Espases, Inés Legarda, explica que la incidència a la població de les Balears és la mateixa que a la resta de l'Estat, el Pàrkinson afecta un 1% o un 2% dels majors de 60 anys. "Cada any es diagnostiquen 10.000 casos nous a tot l'Estat", diu.

Quan abans es detecti millor es pot tractar la malaltia. Actualment es fa amb un retard de dos anys i això es deu que molts dels símptomes no estan relacionats amb l'aspecte motor. "També té simptomatologia que pot començar abans, com el trastorn de la son, l'alteració de l'olfacte, el restrenyiment o la depressió, que també poden aparèixer posteriorment".

"A vegades els pacients no tremolen, sinó que tenen lentitud o rigidesa acompanyada de dolor... Són símptomes que es poden confondre amb una tendinitis i els deriven al traumatòleg o donen voltes fins a arribar a un neuròleg", explica Legarda, qui recorda que per aquest motiu és important fer visible la malaltia.

El Pàrkinson és una malaltia neurodegenerativa amb una gran prevalença sobre la gent gran, ja que "està associada a l'envelliment, la genètica o factors mediambientals que no podem controlar". No té una causa ni una cura "però disposam de molts tractaments i recursos per manejar-la i poder tenir qualitat de vida durant molts d'anys", assegura la doctora Legarda.

A més, actualment s'han fet avanços mèdics i assajos destinats a millorar l'evolució de la malaltia "reduïnt la proteïna anormal que s'acumula a les neurones alterades".

De cada vegada es coneix millor el Pàrkinson i hi ha més tecnologia per fer-ne un diagnòstic. "Hi ha molts fàrmacs per a la primera fase de la malaltia i altres tractaments més complexos com infusions de fàrmacs de manera subcutània que s'administren durant tot el dia, o bé la infusió gastroduodenal", explica la doctora Legarda. A més, també recorda la cirurgia funcional per fer una estimulació subtalàmica bilateral mitjançant la qual es col·loquen elèctrodes en els nuclis subtalàmics per modificar l'activitat cerebral i que es fa a Son Espases des de 2014. "L'any que ve també hi haurà nous fàrmacs", la medicina evoluciona per garantir una millor convivència amb aquesta malaltia neurodegenerativa.

stats