PANDÈMIA

Alarma a Ciutadella: concentra dos terços dels casos de covid-19 de Menorca

La població suma més del doble de positius actius que la resta de l’illa junta i es prepara per a les noves restriccions

Alarma a Ciutadella: concentra dos terços dels casos de covid-19 de Menorca
Ivan Martín
04/09/2020
4 min

CiutadellaCiutadella respira un ambient enrarit per l’increment de contagis de la covid-19 que s’ha detectat durant l’agost i la minsa temporada alta turística que hi ha hagut aquest any. De fet, aquest és el factor que explica que la capital del Ponent de Menorca i Sant Lluís siguin entre els quinze municipis de les Balears amb més incidència del coronavirus, fet que es pot comprovar si es comparen les xifres del Servei d’Epidemiologia i les de la Unitat Volant d’Atenció al Coronavirus (UVAC). A més, i en el cas concret de Ciutadella, dos brots sorgits de reunions socials d’entre 10 i 20 persones cada una han disparat la propagació del virus. Mentre la Conselleria de Salut estudia quines noves restriccions hi imposarà, les autoritats menorquines fan una crida a la responsabilitat i a l’autoconfinament.

Més de dos terços (el 67%) dels 184 casos en seguiment domiciliari que hi ha a Menorca al tancament d’aquesta edició s’han detectat en l’equip de la UVAC del Canal Salat, segons dades de l’Àrea de Salut de l’illa. Això significa que, ara mateix, hi ha 123 persones amb covid-19 a Ciutadella, 4,1 casos per cada mil habitants, una xifra que contrasta amb els 1,05 casos per cada mil habitants que reflecteix el darrer informe de vigilància epidemiològica, emès el 25 d’agost. Però és que en el document del Servei d’Epidemiologia només es compten els positius de residents a cada població o àrea bàsica de salut. Per això només n’hi consten 32, a Ciutadella. I a més, de fet, als 184 casos en seguiment, cal sumar-hi les vuit persones ingressades a l’hospital Mateu Orfila, que no s’inclouen en l’estadística.

Les dades de la UVAC de Ciutadella contrasten amb les de la de Llevant, que concentra els positius dels municipis de Maó, es Castell i Sant Lluís. Aquí, hi ha 40 persones contagiades, 0,9 per cada mil habitants. Finalment, la UVAC de la zona centre -que presta servei als municipis d’Alaior, Ferreries, es Migjorn i es Mercadal- aglutina 21 positius, una incidència d’1,03 per cada mil habitants.

Anàlisi exhaustiva de la situació

L’Ajuntament de Ciutadella i l’Àrea de Salut de Menorca s’han pres uns dies per analitzar la situació epidemiològica, mentre que la UVAC de Ponent farà una anàlisi exhaustiva per calibrar l’augment dels casos. La batlessa de la ciutat, Joana Gomila, dona tot el suport a les mesures que s’implantin des de la Conselleria de Salut, però no creu que sigui necessari arribar a un confinament del municipi. “En cap cas hi ha damunt la taula el confinament de Ciutadella, perquè si complim les normatives ja existents, no en calen d’altres”, ha dit.

Gomila apel·la a la responsabilitat individual, “especialment pel que fa a les trobades socials i familiars, on de vegades ens relaxam i oblidam el compliment de les mesures que corresponen”. Defensa la gestió municipal i recorda que han reforçat el dispositiu policial per controlar l’oci nocturn, un dels principals maldecaps, segons els experts, a l’hora d’evitar contagis. “Entenem que és una manera d’ajudar i de conscienciar la població”, assenyala.

Per la seva banda, el gerent de l’IB-Salut, Romà Julià, no pot amagar la preocupació per la concentració de casos detectats en joves de 15 a 35 anys. “És necessari fer un esforç de comunicació per informar i sensibilitzar aquest col·lectiu”, avisa. Julià creu que la incidència del turisme i de les segones residències, unida a l’incompliment sistemàtic de les normes de prevenció per una part minoritària de la societat local explicarien la propagació de la covid-19.

A la crida a la responsabilitat individual, el gerent hi afegeix la possibilitat de fer proves PCR massives. “És una proposta engrescadora, però requereix un gran desplegament tècnic i logístic. Ho estam estudiant, tot depèn de la capacitat de l’Àrea de Salut de Menorca per posar-la en marxa”. “L’autoconfinament és de sentit comú”, apunta; “com menys contacte tinguem amb altra gent, menys probabilitats de contaminar-nos. Val la pena fer un esforç”.

En la mateixa línia s’expressà al Setmanari Iris el membre del grup tècnic que assessora el govern espanyol, l’epidemiòleg Maties Torrent, el qual creu que una de les claus per frenar els contagis és l’autoconfinament voluntari. “Podem sortir de casa per passejar, anar al camp o per la platja, però sempre evitant el contacte amb l’altra gent”, precisa. Torrent valora la situació a Ciutadella: “Estam en el límit del temps per poder aturar el creixement exponencial dels contagis, però ens hi hem de posar tot d’una”, exclama. “Fins aproximadament dia 20, les xifres es mantenien. Però els darrers dies, el nombre creixent de casos preocupa”, afegeix.

Mesures més restrictives

El delegat del Sindicat Mèdic de les Balears (Simebal) a Menorca, Claudio Triay, exigeix mesures més restrictives per aturar la propagació dels contagis a Ciutadella, especialment després dels diversos brots originats en reunions socials i familiars. “No tenim l’índex de contagis de Mallorca i Eivissa, però preocupa l’increment a Ciutadella, perquè sentim veus que plantegen fins i tot un escenari de confinament si no ho aturam. No són simplement uns brots, hi ha una transmissió comunitària i podria continuar pujant durant els pròxims quinze dies”.

A Ciutadella s’han viscut moments d’aglomeracions que han indignat la societat menorquina, com el primer toc de flabiol del 23 de juny i el desallotjament el cap de setmana passat d’un bar amb una cinquantena de clients a la barra sense mascaretes ni distanciament social. Triay reclama més control en tots els aspectes. “Les multes, les restriccions o els confinaments són la darrera opció, però no ens queda altra alternativa”, apunta. També exigeix cribratges massius: “És una bona opció per identificar els asimptomàtics i conèixer el grau d’afectació, tot i que hi ha altres mesures com el seguiment de les aigües fecals, que permet detectar els barris o zones amb un elevat nivell de contagi”.

Finalment, Claudio Triay sosté que l’escenari actual és conseqüència d’un estiu en què s’ha perdut el respecte al virus i manté que les proves PCR a l’aeroport i als ports haurien reduït la taxa de positius a l’illa. “El moviment entre comunitats autònomes continua, mentre hi ha zones a l’estat espanyol amb ràtios de contagis que multipliquen per 10 i per 20 les de països sencers d’Europa”, precisa. A més, el delegat de Simebal denuncia que han detectat casos que els han “indignat”, com “haver d’atendre persones que tot just aterrar es desplacen a l’hospital amb símptomes previs per fer-se una PCR i dir-nos que ho feien perquè així no quedaven sense vacances”.

stats