Albiren a la badia de Santa Ponça la balena grisa "perduda" i "desnodrida" al Mediterrani
MITECO ha informat que coordinarà, juntament amb la Delegació del govern espanyol i el Govern balear, les actuacions de seguiment del cetaci
CalviàUna balena grisa (Eschrichtius robustus) ha estat albirada aquest dijous dematí a la badia de Santa Ponça. Es tracta de Wally, l'exemplar que des de fa setmanes neda "perdut" i "desnodrit" pel Mediterrani, segons ha explicat el biòleg marí i president de l’associació especialitzada en cetacis Tursiops, Txema Brotons.
L'112 ha publicat a Twitter un vídeo de l'animal fet des de l'aire amb un dron i ha afirmat que neda "plàcidament". La piulada ha tingut centenars de comparticions, però hores després el servei d'emergències s'ha vist obligat a demanar que ningú s'apropi a la balena, perquè nombroses persones han anat a la costa per veure-la. Alguns, fins i tot, han navegat per sobre d'ella en paddel surf. Tècnics del Palma Aquàrium, de la Conselleria de Medi Ambient, de Salvament Marítim i de la Fundació Save the Med han fet seguiment de la balena durant tot el dia fins que s'ha dirigit cap a les Illes Malgrats. "Està malalta i necessita tranquil·litat", han dit des de l'112, mentre que la Conselleria ha comentat que el seu estat de salut és delicat.
A primera hora del matí, Brotons ha considerat una "bestiesa" intervenir l'exemplar. "El més importat és no molestar la balena, que probablement acabarà morint perquè sembla un cadàver flotant. No cal estressar-la més", ha advertit. El biòleg ha informat que aquesta espècie s'alimenta filtrant l'arena fina del fons marí, però al Mediterrani no ho pot fer. L'exemplar es va perdre fa temps i ha estat albirada a la costa italiana, francesa, catalana i ara a la balear.
A darrera hora de l'horabaixa, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha informat que coordinarà, juntament amb la Delegació del govern espanyol i el Govern balear, les actuacions de seguiment del cetaci.
L'espècie està acostumada a les aigües fredes del Pacífic i se sospita que Wally es va perdre per Alaska quan tenia pocs mesos. Desorientada, va iniciar en solitari una travessa tan estranya com perillosa. Els investigadors de l'Institut Tethys han aconseguit prendre-li les mides a través de les imatges captades per un dron amb telemetria. Fa uns 7,70 metres de longitud i calculen que devia néixer el gener del 2020. En la seva ruta migratòria d'Alaska fins a la Baixa Califòrnia s'apunta que devia passar a l'Atlàntic a través d'un passadís deixat pels blocs en desgel pel canvi climàtic.
La primera vegada que es va tenir constància del cetaci va ser a principis de març a la costa occidental del Marroc, des d'on va creuar l'estret de Gibraltar i va enfilar cap a Algèria, on va ser vista el 4 d'abril. Després, ja a mitjans d'aquell mes, va ser vista a Nàpols. Per no destorbar la balena, els investigadors reclamen als que naveguin i la localitzin que evitin apropar-s'hi molt per no causar-li cap estrès extra, que només complicaria el seu ja delicat estat de salut. En cas d'anar en una barca motoritzada, és preferible apagar els motors per no destorbar-la amb el renou.