Societat17/07/2020

Alemanya empeny el Govern a endurir el setge al turisme de gatera

L’Executiu reconeix que el país germànic va mostrar preocupació per les imatges de bauxa dels seus ciutadans a la Platja de Palma i va demanar quines mesures de control s’estaven prenent al respecte

Maria Llull
i Maria Llull

PalmaLes reaccions d’Alemanya després de les imatges de bauxa de turistes germànics a la Platja de Palma han empès el Govern balear a aplicar mà dura al turisme de gatera, tant en aquesta zona com a Magaluf. L’Executiu va clausurar la setmana passada cinc carrers en els epicentres de la festa sense fre a Mallorca -Punta Balena, els carrers del General García Ruiz i de Federico García Lorca, a Magaluf, i els ‘del Jamón’ i ‘la Cervesa’, a l’Arenal-, on els negocis d’oci i restauració, a més dels comerços que venguin alcohol, hauran d’estar tancats fins al 15 de setembre. La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat i portaveu de l’Executiu, Pilar Costa, va reconèixer divendres que “el govern alemany va fer arribar la seva preocupació a l’espanyol per les imatges de descontrol protagonitzades per ciutadans del seu país”, les quals s’havien fet públiques el cap de setmana anterior. Madrid va traslladar a les Balears la inquietud de Berlín, que també va demanar pels controls que s’estaven aplicant a les Illes.

Per la seva banda, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, va ser encara més contundent en una entrevista concedida a Diario de Mallorca, on va explicar que una de les causes principals de l’enduriment de les mesures contra el turisme de gatera va ser la preocupació perquè Alemanya apliqui restriccions a la sortida dels seus ciutadans. “Que un govern com l’alemany llanci una alerta quan començam a recuperar la nostra destinació turística i hem fet un esforç enorme per controlar la pandèmia obliga a prendre mesures per garantir la situació sanitària i econòmica de milers de treballadors davant el risc que caigui la temporada”, va dir.

Cargando
No hay anuncios

A més de fer arribar la seva preocupació al govern espanyol, el govern germànic també va fer palesa l’alarma pel comportament dels turistes públicament. El ministre de Salut, Jens Spahn, es va mostrar molt preocupat perquè “el Ballerman [el balneari 6 de l’Arenal] no es converteixi en un segon Ischgl”, en referència a l’estació d’esquí austríaca que va ser el punt zero de contagis de coronavirus a Europa. Per la seva banda, el ministre d’Afers Exteriors, Heiko Maas, va advertir dijous que es podrien imposar noves restriccions en cas que els turistes a l’estranger es continuïn comportant amb irresponsabilitat. “Just acabam d’aconseguir la reobertura de les fronteres a Europa. No hem de posar-la en joc amb comportaments temeraris. Si no, seran inevitables noves restriccions”, va alertar, a més de qualificar de “perillós” i “desconsiderat” el mal comportament dels seus compatriotes. Una altra possibilitat que el país germànic està considerant és la d’implantar una quarantena per als ciutadans que tornin de fer turisme a l’estranger.

El Govern mira d’evitar les restriccions dels mercats emissors, principalment l’alemany, i lluita per mantenir la imatge de les Balears com a destinació segura. “No hi hauria pitjor promoció de cara a l’exterior que trobar-nos amb pitjors xifres de contagis que les que tenim ara”, indicà Costa divendres per justificar tant el tancament de carrers a Magaluf i la Platja de Palma com l’ús obligatori de les mascaretes també per part dels turistes -una mesura que ha estat criticada per la patronal. “Hem de tenir turisme perquè, si no, tindríem un problema”, havia deixat clar Negueruela just un dia abans, a més de reconèixer que “enguany s’ha de ser especialment responsable”, perquè “la gent cerca una destinació segura”.

Cargando
No hay anuncios

Reaccions desiguals

Malgrat que el Govern ha rebut suport per part de la CAEB i de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) pel que fa a la decisió de tancar alguns dels carrers més problemàtics de Magaluf i la Platja de Palma, les reaccions han estat desiguals. L’Associació d’Hotelers de la Platja de Palma es va mostrar crítica divendres davant la manca de previsió de l’Executiu. “Estam cansats que no hi hagi suficient presència policial i que no s’apliquin les ordenances ni tampoc el que diu el Decret contra el turisme d’excessos”, va lamentar la presidenta de l’associació, Isabel Vidal, qui també va reclamar que s’informi millor els mercats emissors de les normes que s’apliquen. “Es va amollar la bomba de les mascaretes i els mercats emissors no sabien què passava”, va dir.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, la presidenta de CAEB va incidir dijous en la necessitat d’evitar que “conductes irresponsables posin en perill que la campanya turística acabi de la millor manera possible”. El CEO de Melià, Gabriel Escarrer, que s’havia mostrat molt crític que els turistes haguessin de portar mascareta, aquesta vegada va alabar públicament la decisió de posar fre a qualsevol imatge de bauxa, gatera i disbauxa. “Donam suport al Govern balear en la seva lluita contra l’anomenat turisme d’excessos. Uns pocs no haurien d’arruïnar la confiança en les Balears com a destinació segura”, digué a les xarxes socials.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, la clausura de carrers va rebre les crítiques dels comerciants, que acusaren l’Executiu de no tenir encompte el sector. Cal recordar que el tancament dels cinc carrers afectats es va fer mitjançant dues resolucions de la Conselleria de Salut: se’n varen tancar tres el 15 de juliol, i se n’hi afegiren dos més dia 16. D’una a l’altra també hi va haver una rectificació per part del Govern, ja que, mentre que en la primera resolució s’ordenava tancar tots els comerços sense distincions, en la segona només ho havien de fer aquells que venguin begudes alcohòliques.