Alerta per un nou abocament de residus sòlids al Penyó

Les obres de la nova depuradora de Palma podrien endarrerir-se a causa dels efectes de la DANA de novembre

Una persona sosté els residus recol·lectats a la platja.
06/12/2024
3 min

PalmaLa plataforma ecologista Pulmó Verd ha denunciat un nou episodi d'abocament a les platges de les Balears. En aquest cas, són residus sòlids i fibrosos els que han cobert la superfície de la platja i s'escampen per part de la badia. En declaracions a l'ARA Balears, han explicat que dins d'una activitat lúdica a la platja del Penyó, entre Ciutat Jardí i la Punta de la Torre, van trobar una secció del litoral cobert d'una brutícia, que semblaven tovalloletes o draps, barrejada amb la posidònia i l'arena d'aquest entorn natural.

Brutícia a la platja

La representant de l'associació, Beate Haendel, ha explicat que, normalment, quan fan les seves activitats netegen un poc l'entorn. Segons ha explicat, al principi, pensaven que eren tovalloles i que afectaven només una part de la platja, però a mesura que van començar a netejar es van adonar que estava escampada per tota la platja. Aquesta immundícia és de color clar i homogeni i es barreja bé amb l'entorn, cosa que fa que no es distingeixi bé a primera vista. Així que van decidir anar a comprar bosses d'escombraries i van omplir quatre sacs de 10 litres i cinc sacs de 5 litres. "En quedava molta més, però ens vam adonar que no era una tasca perquè la fessin unes poques persones, sinó que calia una actuació amb màquines especialitzades", explica.

Els ecologistes van telefonar a la Policia Local perquè es fes càrrec de la situació, però no saben si la seva petició es va arribar a tramitar. "És un cas de contaminació molt greu i no hi ha avisos per enlloc", explica Haendel. "A l'estiu quan la depuradora es desborda, sí que s'aixeca la bandera vermella, però ara no s'ha fet cap mena de senyalització", lamenta.

Brutícia sobre la platja.
Part de la brutícia replegada en bosses.

Experts mediambientals consultats per l'ARA Balears expliquen que aquest tipus de brutícia pot venir o de la depuradora o des de la xarxa de clavegueram. Segons consideren, tot apunta que sigui brutícia de terra, no de la mar, i que procedeixi de nuclis urbans propers, siguin Palma o Llucmajor.

Possibles retards en la nova depuradora

Sigui com sigui, l'abocament de contaminants, siguin aigües residuals o fecals o residus sòlids, com el que ha denunciat Pulmó Verd aquesta ocasió, és una escena que es repeteix any rere any a les platges de Mallorca. Aquest és un problema estructural de l'Illa que des de fa temps disposa d'una xarxa de sanejament insuficient. De fet, les obres de la nova depuradora, la Palma II, ja han arribat al 25% d'execució d'obra civil i està previst que finalitzin l'agost del 2026, encara que podrien endarrerir-se.

Detall.

Aquesta nova estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) permetrà augmentar-ne la capacitat de tractament de fins a 90.000 metres cúbics per dia, l'equivalent a un milió d'habitants, i reduir la càrrega contaminant rebuda de nitrogen i fòsfor, ajustant-se a la normativa europea.

Les obres es van iniciar el mes de febrer i "avancen a bon ritme", segons els impulsors. També s'han instal·lat els primers trams de conduccions del bypass general i s'ha completat la demolició de la zona de tractament de fangs de l'EDAR actual.

Actualment, estan en marxa les obres del tractament terciari, que es prolongaran fins a l'octubre del 2025.

Les obres de la nova depuradora està previst que finalitzin l'agost del 2026 i, després, se n'iniciarà un període de posada en marxa d'un any. Tot i això, la UTE contractista, Aguas de las Cuencas de España (Acuaes), ha anunciat que hi podria haver un retard dels terminis a causa dels efectes de la DANA de novembre a les obres i a les empreses subministradores de materials, algunes ubicades a la zona valenciana afectada.

stats