El temps a les Balears
Societat 13/08/2024

Alerta taronja a les Balears per fortes tempestes: la DANA d'aquesta setmana, en detall

L'Aemet avisa que es facin netes les canals i els embornals en previsió de les tempestes d'aquest dimecres

2 min
Un home corre sota la pluja a Palma.

PalmaLa Depressió Aïllada a Nivells Alts (DANA) s'acosta inevitablement a les Balears. Aquest dimecres, tot apunta que esclatarà a les Balears, passant de la tercera onada de calor de l'estiu, al temps propi d'una altra estació. Començarà a poc a poc des de la nit i a partir de les 6 h, segons la previsió de l'Aemet, serà quan arribi a la seva màxima esplendor. L'episodi durarà principalment fins divendres, quan anirà remetent. Mallorca i Menorca estaran en avís taronja per risc de pluja torrencial i de tempesta, Menorca, en alerta groga. Davant això, aquest dimarts l'Aemet ha donat un consell: aquest dimarts és "dia de fer net canals i embornals".

Dimecres, 14 d'agost

En concret, dimecres s'esperen intervals ennuvolats. A partir del migdia, ruixats i tempestes localment fortes o molt fortes que poden venir acompanyades d'alguna calabruixada o ratxes de vent molt fortes. La temperatura anirà en descens i el vent serà fluix en general i de direcció variable, que tendirà a ser de nord-est a partir de l'horabaixa. Les precipitacions afectaran el conjunt de les Balears, però sobretot a Mallorca i Eivissa.

Dijous, 15 d'agost

La jornada serà igualment plujosa amb intervals ennuvolats, ruixats i tempestes. Aquestes poden ser fortes o molt fortes i podran portar calamarsa. També s'esperen ratxes de vent molt fortes. La temperatura continuarà en descens. Les probabilitats de pluja baixaran a mesura que entri l'horabaixa, sobretot a Eivissa i Palma. A Menorca i al nord-est de Mallorca la probabilitat de precipitació serà entre el 60 i el 80%.

Divendres, 16 d'agost

El temps començarà a millorar. Tot i això, s'esperen xàfecs localment forts acompanyats de tempesta. A la tarda, estan previstos intervals ennuvolats amb baixa probabilitat d'algun ruixat ocasional. La temperatura anirà en lleuger ascens i el vent serà de component nord fluix o moderat.

Dissabte 17 i diumenge 18

Pel cap de setmana, s'espera una tornada a la normalitat amb poca probabilitat de precipitacions i pujada de la temperatura.

Davant d'aquest escenari, a més del consell per a aquest dimarts de l'Aemet, recordam els consells del SEIB 112 davant d'aquest tipus d'aiguats:

A casa

  • Adoptau mesures per evitar l'entrada d'aigua.
  • Evitau soterranis o zones baixes.

 A l'exterior

  • Allunyau-vos de torrents i no travesseu zones inundades ni a peu ni en vehicles.
  • Si és possible, evitau desplaçaments o feis-los per rutes principals.

Teniu a mà

A casa

  • Ràdio, llanterna i piles de recanvi.
  • Roba de protecció (impermeables, botes d'aigua, etc.)
  • Una farmaciola i els medicaments de la família.
  • Els articles essencials per a nadons, ancians i persones discapacitades.
stats