Algaida vol declarar Randa i Cura zona protegida de renous per prohibir-hi els quads

Aquesta mesura es prendrà davant la impossibilitat d’aturar les excursions d’aquests vehicles, que ocasionen molèsties, contaminació i queixes veïnals

Quads aparcats a Randa.
Josep Maria Sastre
19/10/2024
2 min

AlgaidaL’Ajuntament d’Algaida demanarà que el nucli urbà de Randa i la pujada fins a Cura siguin declarats zona protegida de renou per tal de prohibir-hi el pas de quads i altres vehicles molestos. Aquesta mesura es prendrà davant la impossibilitat d’aturar les excursions d’aquests vehicles, que ocasionen molèsties, contaminació i queixes veïnals.

En aquest sentit, cal recordar que l’Ajuntament algaidí aprovà una modificació de l’ordenança municipal de circulació i mobilitat, mitjançant la qual prohibeix les excursions de vehicles de motor a les zones protegides del terme municipal. Aquestes zones són els camins del massís de Randa i prohibeix el pas d’aquests vehicles per espais naturals (ANEI i ARIP) per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), que regula els usos als espais de rellevància ambiental (espais naturals protegits, xarxa Natura 2000) i també per la resta de la normativa de protecció d’espais com els hàbitats d’interès comunitari 2022.

Aquesta modificació, aprovada enguany, no ha bastat per aturar les excursions fins a Cura passant per Randa per la carretera Ma-517. En aquest sentit, la batlessa d’Algaida, Margalida Fullana, ha explicat que “amb la nostra ordenança vàrem poder prohibir-ne el pas per zones i camins naturals protegits però no per la carretera, i per això demanarem que es declari com a zona protegida de renous i, d’aquesta manera, s'hi prohibirà el pas dels quads i altres vehicles que creen contaminació acústica i especialment les excursions organitzades”.

Quads passant per Randa.

“El que volem és evitar les molèsties d’aquests vehicles, perquè la seva presència ocasiona renous que són tòxics per a les persones, per a la població i també per la fauna de la zona, i per això farem tot el que estigui en les nostres mans per dur a terme aquesta declaració de zona protegida de renous”, explica Fullana.

Prohibit el pas d'autocars

Cal recordar que un dels objectius de l’Ajuntament d’Algaida és pacificar el nucli urbà de Randa i amb aquest fi es varen dur a terme un seguit de reunions i una visita del titular de Territori, Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca, Fernando Rubio, i l’equip del seu departament.

De les mesures aprovades, cal destacar la prohibició de la pujada d’autocars a Cura. En aquest sentit, en un informe tècnic del Consell de Mallorca s’apunta que s'hi limita la pujada a vehicles de 8 metres de longitud, és a dir, microbusos que tenen capacitat fins a 30 places.

Pel que fa a la petició municipal d’empedrar el pas de la carretera per Randa, el Consell de Mallorca ja va informar que no es pot posar segons quina casta de material a una carretera. Així, i entre altres opcions per aconseguir reduir la velocitat, s’estudiarà reduir-la fins a 30 km/h. En aquest sentit, la batlessa d’Algaida informa que l’Ajuntament demanarà que es redueixi fins a 20 km/h.

stats